Италианският състезател Романо Фенати беше изхвърлен от отбора си "Маринели снайперс", след като в неделната надпревара за Гран при на Сан Марино в Moto2 на пистата "Мизано" хвана спирачките на свой съперник при скорост над 200 км/ч. Мотоциклетистът беше дисквалифициран от комисарите.

Срещу Фенати веднага беше развят черен флаг заради "опасно поведение на пистата, което застрашава здравето на другите пилоти".

Инцидентът се случи в 23-ата обиколка. Фенати хвана спирачките на сънародника си Стефано Мандзи, който за миг изгуби контрол над мотоциклета, но успя да се задържи на пистата.

Ръководството на Световния шампионат по мотоциклетизъм обяви, че лишава Фенати от състезателни права за следващите два старта. Много пилоти и специалисти обаче призоваха за изхвърлянето му от спорта.

Фенати трябва да се присъедини към "Агуста" от сезон 2019, но президентът на компанията Джовани Кастильони обяви, че ще направи всичко възможно да прекрати подписания договор с пилота.

"Истинският спортсмен никога не прави такива неща. Ако аз бях на мястото на "Дорна" (промотърът на MotoGP) щях да го изхвърля завинаги. Ние ще опитаме да прекратим договора му, защото той не зачита ценностите на нашия отбор", обяви Кастильони.

Потърпевшият Мандзи обяви, че това е опит за убийство, заради високата скорост, при която се случва всичко между тях,

"Имахме контакт два завоя по-рано, но нищо сериозно. Беше просто състезателен инцидент, не толкова сериозен, че да доведе до такава реакция от негова страна. Мисля, че действията му говорят сами за себе си", каза италианският пилот.

Фенати се извини "на целия спортен свят". "Тази сутрин на свеж ум ми се искаше това просто да е лош сън. Премислям отново тези моменти. Извърших позорен жест, не постъпих мъжки. Критиките са правилни. Искам да се извиня на всички, които вярваха в мен, и на тези, които се почувстваха наранени от действията ми".

Пилотът от кралския клас MotoGP Кал Кръчлоу, който завърши трети в "Мизано", също призова за изхвърлянето на Фенати.

Провинението не е първо за Фенати в мотоциклетните надпревари. През 2015 г., когато караше в Moto3, в загрявката за Гран при на Аржентина той ритна финландеца Никлас Айо. Заради този инцидент той беше изхвърлен от състава на "Скай", който е собственост на Валентино Роси и развива млади талантливи пилоти.

Дневник