Българската двойка без рулеви Рангел Кацарски и Станимир Халаджов се класира за четвъртфиналите на световното първенство по гребане в Пловдив. Националите трябваше да минат през репешаж, но намериха място сред 24-те най-добри лодки.

Кацарски и Халаджов завършиха четвърти с време 6:42,81 минути и взеха последната квота за четвъртфиналите. Последните метри бяха много инфарктни за двамата българи. Те се движеха на пето място, но с мощен финален спринт след 1500-ия метър изпревариха дуета на Аржентина.

Аржентинците опитаха контраатака, но Кацарски и Халаджов удържаха четвъртата позиция. Българските гребци постигнаха най-доброто време в последните 500 метра сред всички участници в репешажа - 1:37,72 мин.

Четвъртфиналите при двойките без рулеви са в сряда. Във вторник пък ще има българско участие в репешажите на скул лека категория. Там ще се състезава Лазар Панев, който ще гребе във втората серия. Той се нуждае от място сред първите двама, за да продължи към полуфиналите.

В същото време днес на гребния канал в Пловдив беше поставен и един световен рекорд. Записа го холандецът Корне де Конинг в дисциплината скул за състезатели с увреждания - 8:35,44 минути. Предишното върхово постижение също беше негово - 8:38,53 минути.

Дневник