Българските грации Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева започнаха силно на Световното първенство по художествена гимнастика. В първия състезателен ден трите ни представителки изиграха чисто композициите си на обръч, като най-висок резултат постигна дебютанката и млада надежда на нежния спорт у нас Калейн.

Тя бе с най-преден стартов номер и след много вдъхновено поставеното си съчетание получи 19.050. Нейната оценка е втора по сила на този уред, а пред нея е единствено Влада Николченко от Украйна с 19.850. Топ 3 допълва Катрин Тасева с 18.850.

Невяна Владинова получи пета по сила оценка с 18.700.

В общото класиране след първите изигравания на по един уред (топка или обръч) в четирите потока водят трите рускини, които в първия състезателен ден представиха съчетанията си на топка. Начело е Александра Солдатова (20.250), следвана от Дина Аверина (20.150) и Арина Аверина – 20.050. Калейн се движи пета във временното общо класиране, зад Николченко. Тасева е седма, а Владинова – девета.

В отборната надпревара, призьорите от която ще бъдат излъчени в четвъртък, България се движи на второ място със сбор 56.600, зад Русия (60.450). Трети е Украйна.

Шампионатът на планетата продължава във вторник (11 септември) с квалификациите в индивидуалното. В края на състезателния ден ще са финалите на обръч и топка. Преди тях, от 19.15 часа ще се състои  официалната церемония по откриване на турнира.

Припомняме, че съгласно регламента първите 4 дни са квалификации в индивидуалното, в тях ще бъде решен отборния медал, както медалистите на отделните уреди. Първите 24 гимнастички от квалификациите ще се класират за многобоя, където призьорите ще бъдат излъчени в петък.

В събота и неделя (15 и 16 септември) надпреварата продължава с изиграванията ни при ансамблите.

Gong.bg