Последният световен шампион на "Ферари" във Формула 1, Кими Райконен, напуска отбора след края на настоящия сезон, обявиха от италианския тим. Финландецът, който е част от Скудерията за втори път в своята кариера, прави един от най-силните си сезони. Въпреки това от "Ферари" решиха да не му предлагат нов договор.

"През всички тези години Кими повлия много за развитието на отбора не само като пилот, но и с човешките си качества. Приносът му е огромен, като винаги е бил отборен играч. Той завинаги остава част от историята и семейството на "Ферари", още повече е и световен шампион с нашия отбор. Благодарим ти, Кими", написаха от Скудерията.

В края на август "Аутоспорт" съобщи, че Райконен е близо до нов договор за още година с "Ферари". В крайна сметка обаче той ще бъде заменен от Шарл Леклер който в момента кара за "Заубер". Младият пилот ще бъде съотборник на Себастиан Фетел през 2019 г.

От "Ферари" обявиха, че Райконен напуска настоящата си позиция, а минути по-късно "Заубер" го обяви като титулярен пилот за сезон 2019 и 2020. Швейцарският отбор е считан за сателитен на "Ферари", след като Скудерията доставя задвижващи системи на "Заубер". Освен това италианският отбор има правото да определя единия от титулярните пилоти.

Райконен стана световен шампион с "Ферари" през 2007 г., още в първата си година в отбора. Той пристигна като заместник на легендарния Михаел Шумахер, който се отказа след 2006 г. Финландецът беше част от "Ферари" до 2009 г., като записа още едно трето и шесто място в крайното класиране на шампионата.

При първия си престой във "Ферари" Райконен спечели девет победи и 26 пъти се качи на подиума.

Между 2010 и 2011 г. Райконен беше част от Световния рали шампонат (WRC), но се завърна във Формула 1 през 2012 г. с тима на "Лотус". Той се представи много силно и през 2012 г. завърши трети в крайното класиране, като за "Лотус" взе и две победи. Постоянството му пък доведе до завръщане във "Ферари" от 2014 г.

Дотук Райконен има 145 старта за "Ферари". Освен своите девет победи има 49 подиума за Скудерията.

Показателите му във Формула 1 са забележителни – 285 старта (пети във вечната ранглиста), 20 победи, 18 полпозишъна, 46 най-бързи обиколки (втори в ранглистата след Михаел Шумахер със 77). Той има и спечелени 1729 точки, като с повече от него са единствено Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо.

Райконен стана едва петият пилот, който достига 100 или повече подиума в кариерата си. Това се случи с второто място в Гран при на Италия в последното състезание. С повече от него са Шумахер (155), Хамилтън (128), Фетел (107) и Ален Прост (106).

Размяна на пилоти

В рамките на няколко минути "Ферари" и "Заубер" обявиха новините за смяна на местата на пилотите - Райконен отива в "Заубер", а в обратната посока преминава Леклер.

Кариерата на Райконен във Формула 1 стартира именно в "Заубер" през 2001 г. В тима от Хинвил той остана само една година, след което премина в "Макларън".

"Да привлечем Кими е от огромно значение за нашия проект. Ние се целим към постоянно развитие и сме убедени, че Кими ще ни помогне да го постигнем. Той ще развие не само болида, но и отбора като цяло", каза Фредерик Васьор, президент на "Заубер".

Леклер, който на 16 октомври ще навърши 21 години, е част от академията за пилоти на "Ферари". Той стана шампион във Формула 2 през 2017 г. и получи място във Формула 1 в "Заубер".

В първия си сезон за швейцарския тим пилотът от Монако има 13 точки дотук. Най-доброто му класиране е шесто място в Гран при на Азербайджан.

"Мечтата ми се сбъдна – ще карам за "Ферари" през 2019 г. Много съм благодарен на всички в отбора за възможността, която ми дават. Също така на моя агент Никола Тод, който ме подкрепя от 2011 г. Ще работя здраво, за да не разочаровам хората, които вярват в мен", написа Леклер в "Туитър".

Младият пилот обяви, че дължи всичко на покойния си баща, както и на добрия си приятел, бивш пилот и също покойник Жул Бианки.

Дневник