Британецът Саймън Йейтс запази лидерската червена фланелка в Обиколката на Испания след индивидуалното бягане по часовник в 16-ия етап на състезанието. Колоездачът на "Мичълтън Скот" завърши на 13-о място, но въпреки това увеличи аванса си спрямо досегашните си преследвачи Алехандро Валверде, Найро Кинтана и Мигел Анхел Лопес.

Носителят на червеното трико стартира деня с преднина от 26 секунди и го завърши с 33 пред 38-годишния ветеран.

Победата в етапа с дължина от 32 км между Сантияна дел Мар и Торелавега грабна Роън Денис. Австралиецът от ВМС беше най-бърз и записа време 37:57 минути със средна скорост 50.59 км/ч.

Денис доказа, че е най-добрият колоездач във Вуелтата, след като спечели и първия етап в Малага.

Втори и трети в часовника завършиха съответно Джоуи Роскопф (ВМС) и Джонатан Кастровехо ("Скай"), които изостанаха с 50 секунди. За Денис победата е 25-а в кариерата и шеста през сезона. Австралиецът вече има четири успеха в часовници в големи обиколки.

Много по-интересна беше битката за червената фланелка, където шестима колоездачи започнаха деня, събрани в по-малко от две минути. Скок спрямо предишните си позиции направиха Стивън Краусвайк ("Лото Йъмбо") и Енрик Мас ("Куикстеп"), които се изкачиха съответно с две и една позиции до третото и петото място.

Краусвайк направи много силен часовник и завърши четвърти в етапа само на 51 секунди зад Денис, докато младият испанец Мас беше шести (+1.03). Колумбийците Найро Кинтана и Мигел Анхел Лопес загубиха места спрямо останалите си съперници.

След 16 етапа в състезанието води Йейтс с 33 секунди пред Валверде и 52 пред Краусвайк. Кинтана е четвърти на 1.15 минути, а Мас на 1.30. Мигел Анхел Лопес загуби две позиции и е шести на 1.34 минути, а Тибо Пино е далеч по-назад – на 2.53 минути зад Йейтс.

В Топ 10 са още Йон Исагире (+3.04), Ригоберто Уран (+3.15) и Тони Галопен (+4.43).

В сряда предстои 17-ият етап. Той е с дължина 157 километра и е в Страната на баските. Етапът включва шест изкачвания (четири от трета, две от втора и едно от първа категория). Последното от тях е на новата височина Балкон де Биская (7.3 км дължина със среден наклон 9.7% и максимален 24%).

Дневник