С по пет мача в България и Италия ще започне същинската част на световното първенство по волейбол. В неделя турнирът беше открит с убедителна победа на България срещу Финландия, а в Рим под открито небе италианците не срещнаха проблеми срещу Япония.

На игрището в зала "Конгресна" във Варна ще излязат останалите съперници на България в група D. В 17.00 часа ще играят Иран и Пуерто Рико, а от 20.30 световният шампион Полша започва защитата на титлата си срещу Куба.

В Русе участието си в турнира стартират два от основните фаворити за трофея - олимпийският шампион Бразилия и Франция.

"Петлите", които в последните четири години спечелиха два пъти Световната лига, откриват програмата в "Арена Монбат" от 14.00 часа срещу Китай. Единственото притеснение за селекционера Лоран Тили е физическото състояние на голямата звезда на тима Ървин Нгапет, който се възстановява от контузия в коремната област.

"Тук в Русе потокът е изключително труден, с много класни съперници. Предстоят тежки битки. Ние играем мач за мач и естествено преследваме победи и продължаване напред в шампионата", заяви Тили.

Програмата в Русе продължава с мач между Холандия и Канада от 17.00 часа, а в късния мач от 20.30 бразилците излизат срещу Египет.

Четири от петте мача във Варна и Русе ще бъдат излъчени в каналите на националната телевизия, като единствено двубоят Иран - Пуерто Рико няма да има телевизионно покритие.


В навечерието на първите мачове в Русе селекционерите на отборите от група В отчетоха добре свършената работа от организаторите. "Залата в Русе е много хубава и предразполага всички да дадат най-доброто от себе си, за да се получи волейбол от високо ниво", заяви наставникът на холандците Гидо Вермюлен.

"От името на Канада и на целия ни отбор поздравявам Русе. В този град има отлични условия за един такъв голям форум, като световното първенство по волейбол за мъже", каза селекционерът на Канада Стефан Антига.

Основният фаворит за световната титла Русия ще започне участието си в турнира с мач срещу Австралия от 18.00 часа в Бари. В най-интересния двубой за деня от 21.30 часа се изправят отборите на САЩ и Сърбия.

Дневник