Българското участие в третия ден от световното първенство по художествена гимнастика включи добро представяне в квалификациите на бухалки. Катрин Тасева и Невяна Владинова завършиха с първа и втора оценка в първия поток от пресявките.

Българките допуснаха леки грешки в съчетанията си. За изпълнението си, което беше с трудност 11.100, Тасева получи оценка 19.200. Владинова заслужи 18.75 за съчетанието си, което имаше трудност 10.600.

Към момента българките са втора и трета след изпълненията на състезателките от втория поток, като начело с оценка 19.350 излезе украинката Влада Николченко.

В 14.15 часа ще излязат гимнастичките от трета група, където са рускините Дина и Арина Аверини. Програмата за деня ще завърши със съчетанията на гимнастичките от четвъртия поток, който започва от 15.30.

Днес и утре ще се изиграят квалификациите на бухалки и лента, като финалите на двата уреда са в четвъртък вечерта след 19.00 часа. Преди това през деня Тасева и Боряна Калейн ще участват в пресявките на лента.

"Снощи не успях да се наспя добре, но това няма значение. Днес играх на сигурно за отбора и отборното класиране. Това е най-важно от това състезание. Надявам се оценката да е достатъчна да се класирам на финал и да изпълня цялото си съчетание, както е поставено", каза Тасева, която не скри разочарованието си от представянето във вторник.

Българките останаха без медал на топка и обръч, като Калейн завърши на 0.150 от бронзовото отличие. Въпреки пропуснатата възможност трите гимнастички поясниха, че цялостно са доволни от представянето си на първенството досега.

"Допуснах лека грешка, така че съм доволна от оценката. Това беше едно от най-стабилните ми състезания за сезона. Надявам се да се класирам за финала на бухалки, за да играя още по-добре", каза Владинова, за която това е последният уред, на който се състезава на шампионата.

Дневник