Колоездачът на "EF Драпак" Майкъл Уудс спечели 17-ия етап в Обиколката на Испания – 157 километра между Гечо и Балкон де Биская. Отсечката се проведе изцяло в Страната на баските, а Уудс беше част от оригиналното 26-членно откъсване в началото на етапа, като стигна на финала преди фаворитите за крайната победа.

Канадецът измина дистанцията за 4:09.48 часа със средна скорост 37.71 км/ч, като изпревари с пет секунди Дилан Тьонс (ВМС) и с десет Давид де ла Крус от "Скай".

Етапът завърши на новото изкачване за Вуелтата Балкон де Биская, което беше много стръмно с наклони до 23%. На финала Уудс водеше страховита битка с Тьонс и Де ла Крус, както и Рафал Майка от "Бора".

Победата е едва втора за канадеца в професионалната му кариера и първа в големите обиколки. "Драпак" пък взе втори етапен успех в Обиколката на Испания през тази година след този на Саймън Кларк в петия етап.


"Невероятно е, победата означава толкова много за мен. През цялото време моят директор ми говореше в слушалката да го направя за семейството ми. С моята съпруга загубихме нашия син. Моментът беше много тежък за нас и посвещавам победата на жена ми", каза канадецът.

Освен битката за етапната победа, се водеше таква и между фаворитите за генералното класиране. Още преди последната височина тимът на "Астана" редуцира основната група, налагайки високо темпо за лидера си Мигел Анхел Лопес.

Колумбиецът беше подпомогнат от Пейо Билбао и атакува, но не успя да се откъсне от съперниците си. На финала първи от лидерите пристигнаха Енрик Мас ("Куикстеп") и Алехандро Валверде ("Мовистар"), които завършиха на 2.40 минути след Уудс.

Валверде спечели осем секунди срещу носителя на червената фланелка Саймън Йейтс. Колоездачът на "Мичълтън Скот" пристигна с две секунди преди Лопес, а всички останали претенденти загубиха време.

Стивън Краусвайк, който преди ден беше направил силен часовник и Найро Кинтана завършиха с 1.04 минути след Мас и Валверде, и с 56 секунди след Йейтс. След още девет секунди завърши Йон Исагире ("Бахрейн Мерида").

"Няма да лъжа и да казвам, че съм болен. Напротив - чувствам се добре, но нямах никаква сила в краката. Темпото на последното изкачване беше високо и от самото начало не можех да следвам останалите. Сега трябва да работим за Валверде, защото той е силен и има шансове за победата", каза колумбиецът след етапа.

След 17 етапа Йейтс води с 25 секунди пред Валверде, а Мас се изкачи до трета позиция след силното си представяне. Младият испанец изостав ас 1.22 минути след лидера. Четвърти е Мигел Анхел Лопес, който изостава на 1.36 минути и се изкачи с две места нагоре.

Следват Краусвайк и Кинтана на 1.48 и 2.11 минути, но и двамата загубиха по две места. В топ 10 са още Йон Исагире (+4.09), Ригоберто Уран (+4.36), Тибо Пино (+5.31) и Тони Галопен (+6.05).

В четвъртък предстои 18-ият етап, който е преходен с дължина 186 км между Ехеа де лос Кабайерос и Йейда. Денят дава шанс за изява на спринтьорите.

Дневник