В разгара на световното първенство по художествена гимнастика в София българската федерация вече обмисля нови големи домакинства. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е обсъдил възможностите с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе, обявиха от пресслужбата на министерството.

В разговора двамата са поставили много висока оценка на организацията на световното. "Радващо е, че интересът към художествената гимнастика в световен мащаб се повишава, за което заслуга има и България", каза Ватанабе.

Обсъдена е възможността България да кандидатства за домакинство на европейското първенство през 2021 г. и на световното през 2022 г., което ще е и квалификация за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

"Много е важно да поддържаме интереса към художествената гимнастика, защото това е един от най-успешните ни спортове, който се практикува от много деца", посочи Кралев. За домакинството на световното, което върви в момента, държавата даде около 1.4 млн. лева на българската федерация.

Настоящото световно е първа квалификация за игрите в Токио през 2020 г., като квоти получават първите три ансамбъла в многобоя. Световната купа в София през 2020 г. ще е квалификация за Токио 2020 в индивидуалното.

Ватанабе каза, че FIG ще помогне на българската художествена гимнастика със състезателни килими. Президентът на българската федерация Илиана Раева благодари на него и на Кралев и посочи, че българският отбор има фенклуб с около 500 членове в японската община Мураяма, където състезателките имат подготвителни лагери с мисъл за олимпийските игри.

Dnevnik.bg