ФИФА планира да ограничи броя на сделките с футболисти под наем, съобщи "Билд". Според информацията на германското издание международната футболна федерация обсъжда въвеждането на ново правило. То ще ограничи клубовете да преотстъпват до осем играчи наведнъж.

Изключение ще има единствено за играчите под 21 години, които са продукт на школата и са обвързани с дългосрочни договори. Пращането под наем на тези футболисти ще бъде неограничено.

С ограничаването на сделките под наем ФИФА ще се опита да спре практиката на някои клубове, които привличат и отдават голям брой играчи, за да извлекат финансова изгода или да убият конкуренцията.

Най-дейни в сделките под наем са италианските клубове. За сезон 2017-2018 в Серия А е имало 498 играчи под наем, като 45 от тях са били на шампиона "Ювентус".

В момента "Аталанта" има 77 футболисти, които са преотстъпени в други отбори. Рекордът се държи от "Парма", който през 2013 г. имаше 379 картотекирани играчи.

В Англия традиционно отборът с най-много отдадени под наем играчи е "Челси". В момента сините от Лондон са преотстъпили 40 футболисти в други отбори.

Дневник