Българският национален отбор по баскетбол нанесе сензационна първа загуба на Франция в световните квалификации. Тимът, воден от Любомир Минчев, победи европейския шампион от 2013 г. и бронзов медалист от Лондон 2012 със 74:68 в зала "Арена Ботевград".

Двата отбора се изправиха в първи мач от група К във втората фаза на квалификациите в зона Европа. Националите изиграха страхотна първа четвърт, в която поведоха с девет точки. Франция навакса изоставането си в началото на втората част, но българските баскетболисти все пак се оттеглиха с аванс на почивката - 45:44.

През второто полувреме мачът вървеше кош за кош. Българският отбор подобри значително играта си в защита, започна да взима много повече борби в защита и разчиташе на стрелбата от далечно разстояние, за да задържи преднината си.

След 13:13 националите се оттеглиха с точка аванс преди последните десет минути. Пет минути преди края на двубоя резултат беше равен - 66:66. От този момент до финалната сирена българите не позволиха на французите да отбележат кош от игра.

Павел Маринов изведе България напред с два точни наказателни изстрела, а след това Станимир Маринов направи успешен пробив с поднасяне за 70:66. След още един пропуск на французите Александър Везенков вкара с отскок и даде шест точки аванс на домакините три минути преди края.

Франция намали пасива си на четири точки след два точни наказателни изстрела на Нандо де Коло. Нов пробив на Станимир Маринов върна разликата на шести точки преди последните 90 секунди, а българите не изпуснаха аванса си до края.

Димитър Димитров беше най-полезен за победителите с 16 точки, пет борби и пет асистенции. Той успя при два от трите си опита от тройката и вкара седем от деветте си стрелби за две точки.

Ди Бост беше най-резултатен със 17 точки, към които добави шест борби и три откраднати топки. Павел Маринов се отчете с 13 точки, четири борби и две откраднати топки. Везенков завърши с девет точки, осем борби и два чадъра.

След тази победа българският отбор събра 10 точки и излезе на трето място в класирането. Франция остава начело с 13 точки, а Чехия заема втората позиция с 11, но е с мач по-малко - домакинство на Русия тази вечер. Руснаците са четвърти с девет точки, колкото имат и Финландия. Босна и Хецеговина е на последната позиция с осем точки.

За световното първенство се класират първите три отбора в групата.

Дневник