Валери Божинов се завърна с гол в българския футбол. 32-годишният играч имаше нужда от 27 минути, за да се разпише в дебюта си за "Ботев" (Враца). Той даде аванс на новака в Първа лига при гостуването на "Витоша" (Бистрица), а срещата завърши 1:1.

Бившият нападател на "Манчестър сити" и "Ювентус" отбеляза първия си гол в официален мач от 490 дни. Последното му попадение беше от дузпа за китайския "Мейджоу хака" във втората дивизия на Китай.

"Класата е вечна. Не си правя комплименти, но знаем, че имам класата, имам качествата и всичко, което един футболист трябва да има. Просто ми трябва да играя", каза Божинов след първия си официален мач от 11 месеца насам.

"Ботев" беше по-активният отбор в началото на мача и по-често атакуваше вратата на съперника. В 24-ата минута гостите бяха много близо до откриване на резултата. Вратарят Християн Василев допусна грешка при центриране от корнер и прати топката право в краката на Спас Георгиев. Халфът обаче не успя да я насочи в опразнената врата.

Три минути по-късно врачани все пак поведоха. Божинов получи топката в центъра на игрището и пусна отличен извеждащ пас за Петър Атанасов. Атанасов напредна по лявото крило и центрира към границата на наказателното поле. Божинов се включи от задна позиция и с едно докосване насочи топката в долния десен ъгъл на Василев.

Три минути по-късно нова комбинация между двамата доведе до шанс за втори гол. Атанасов изведе Божинов, но бившият национал не успя да уцели вратата.

"Витоша" изравни резултата в 37-ата минута при една от първите си добри атаки в мача. Четин Садула намери Даниел Кутев пред наказателното поле. Последва страхотно извеждащо подаване към Ивайло Лазаров, който се измъкна зад защитата и отблизо насочи топката покрай вратаря Красимир Костов.

Само минута по-късно домакините можеха да стигне до обрат. Садула изведе Петко Цанков, който стреля в близкия ъгъл, но Костов изби в корнер. При последвалото центриране се стигна до разбъркване, след което Григор Долапчиев беше близо до отбелязването на най-красивия гол от началото на сезона. Той стреля със задна ножица, а топката отиваше под гредата, но Костов спаси.

"Ботев" също можеше да вкара втори гол преди почивката. В 42-ата минута след добра триходова комбинация Спас Георгиев се озова сам срещу вратаря, но се забави твърде дълго, което това позволи на Тодор Гочев да се върне и да му отнеме с чудесен шпагат.

В 44-ата минута се стигна до още една опасност пред вратата на "Витоша", при която Василев спаси силен удар по диагонала. След това се стигна до падане в наказателното поле на домакините, при което гостите поискаха дузпа, но такава не беше отсъдена.

През второто полувреме играта продължи да бъде равностойна. Двата отбора създадоха по още няколко ситуации за гол, но не се възползваха. Садула пропиля най-добрата възможност за "Витоша", а в края Валери Домовчийски, който влезе като резерва на мястото на Божинов в 78-ата минута, пропусна да донесе победата на "Ботев".

След този мач "Ботев" събра осем точки и се изкачи на десетото място в класирането. "Витоша" е на осмо място с десет точки, колкото имат седмият "Локомотив" (Пловдив) и шестият "Ботев" (Пловдив).

Дневник