Тибо Пино от FDJ спечели втора етапна победа в тазгодишната Вуелта, след като надделя в 19-ия етап от състезанието. Френският катерач беше най-добър на височината Кол де ла Рабаса в Андора, побеждавайки Саймън Йейтс.

Пино завърши с време 3.42.05 часа и средна скорост 41.71 км/ч.

Лидерът в генералното класиране обаче нанесе решителен удар за крайната победа, след като завърши с 1.07 минути пред най-близкия си преследвач Алехандро Валверде, а освен това взе и шест секунди бонификация. Британецът вече води с 1.38 пред Валверде, след като започна деня с аванс от едва 25 секунди.

Трети в етапа завърши Стивън Краусвайк, като това го изкачи и до трета позиция в генералното класиране.


Първоначално се откъснаха Михал Квятковски ("Скай"), Саймън Кларк ("EF Драпак") и Амануел Гебрезабиер ("Дайменшън Дата"). Основната група обаче беше водена от "Мовистар" и испанският тим нямаше никакви желание да ги пуска.

След като беше хваната тройката се оформи нова група от седем колоездачи, но и те не успяха да натрупат аванс.

Чак 80 километра преди края на етапа се оформи откъсване, което отново беше от трима – Бенжамен Тома (FDJ), Том Ван Асбрук ("EF Драпак") и Джонатан Кастровехо ("Скай"). Основната група отново не ги остави лесно и държеше съвсем минимална разликата с бегълците, което принуди Ван Асбрук да се върне в голямата група, оставяйки само двама в челото.

След сравнително спокойни 50 километра, настана развръзка и в основната група. Точно 34 километра преди финала от "Мовистар" усетиха, че вятърът идва отстрани за групата, а лидерът в генералното класиране Саймън Йейтс не е в челото и успяха да разкъсат групата.

Освен Валверде и съотборниците му в първата група влязоха Енрик Мас, подпомогнат от съекипниците си в "Куикстеп", както и Йон Исагире. Йейтс все пак успя да се върне, след като от "Бора" успяха да затворят разликите между двете групи, а и страничният вятър не беше толкова силен.

На последното изкачване темпото беше от самото начало, като от "Мовистар" подкараха много здраво. Уинер Анакона пръв редуцира групата, а след три километра Стивън Краусвайк от "Лото Йъмбо" се откъсна със своя съотборник Джордж Бенет и Найро Кинтана. Бързо към тях се присъедини и Тибо Пино.

Всички останали фаворити обаче останаха заедно, а Саймън Йейтс успя с атака да се присъедини към Кинтана, Краусвайк и Пино. От четворката единствено лидерът в генералното класиране работеше, а останалите не му даваха смени. Карето обаче спечели време срещу Валверде, Мигел Анхел Лопес и Енрик Мас.

В последните километри Пино и Йейтс се откътснаха и пристигнаха от Краусвайк. Французинът пристигна пръв на финала, взимайки втората си етапна победа след тази на Лагос де Ковадонга. Йейтс завърши втори на пет секунди, но все и бонификация от шест секунди.

Трети завърши Краусвайк, който се изкачи до трета позиция в генералното класиране. На 52 секунди пристигнаха Ригоберто Уран, Мигел Анхел Лопес и Енрик Мас, а Валверде загуби 1.03 минути срещу прекия си конкурент.

Испанският ветеран остана втори в генералното класиране, но е на 1.38 минути зад лидера на "Мичълтън Скот". Трети вече е Краусвайк (+1.58) пред Енрик Мас (+2.15) и Лопес (+2.29). Шести е Найро Кинтана на 4.01 минути, а Пино се изкачи с две позиции до седмото място.

В топ 10 са още Уран, Йон Исагире и Тони Галопен.

В събота предстои последният етап, който може да доведе до разлики в генералното класиране. Той е дълъг само 97.3 км изцяло на територията на Андора с шест изкачвания (три от първа категория, едно от втора, едно от трета и финал на специална). Два пъти колоната ще изкачва Кол де ла Комея (от двете страни) и два пъти Кол де Бейшалис, докато финалът е на Кол де ла Гайина, която е много кратка, но и много стръмна.

Дневник