Ливърпул" спечели гостуването си на "Тотнъм" с 2:1 и записа най-добрия си старт в историята на Висшата лига. "Мърсисайдци" постигнаха пета победа от пет мача и остават на върха в класирането с 15 точки и голова разлика 11:2.

Досега най-добрият старт на "Ливърпул" във Висшата лига беше през сезон 2007-08 - четири победи и едно равенство. Това е и едва третият случай, в който червените печелят всеки един от първите си пет мача в елита на английския футбол. Другите два са през сезон 1990-91 и сезон 1978-79.

Голове на Джорджиньо Вайналдум и Роберто Фирмино в края на първото и началото на второто полувреме донесоха успеха за тима на Юрген Клоп, който можеше да спечели и по-убедително. Решаващи се оказаха и колебливи намеси на вратаря на "Тотнъм" Мишел Ворм. Холандецът, който замени контузения Юго Лорис, се пропука при центриране от корнер за първото попадение, а при второто позволи топката да премине между ръцете му.

В добавеното време влезлият като резерва Ерик Ламела върна един гол, но домакините не успяха да се доберат до равенство. "Тотнъм" допусна второ поредно поражение във Висшата лига, след като започна сезона с три победи от три мача.


В миналия кръг "шпорите" загубиха с 1:2 от "Уотфорд", който тази вечер от 19.30 часа посреща "Манчестър юнайтед". "Стършелите" са сензацията от началото на сезона след четири победи от четири мача. Другият отбор с пълен актив е "Челси", който има домакински мач с новака "Кардиф".

Шампионът "Манчестър сити" е четвърти с 10 точки преди днешната си среща с "Фулъм" у дома, а "Тотнъм" е пети с девет точки.

"Ливърпул" изпрати топката в мрежата само след 43 секунди игра на "Уембли". Джеймс Милнър центрира от десния фланг, а Фирмино се измъкна зад защитата и насочи топката във вратата. Намиращият се в засада Садио Мане обаче опита да играе с нея и попадението правилно беше отменено.

В следващите минути двата отбора водеха здрава битка и не намираха начин да стигнат до чисти голови положение. "Тотнъм" владееше по-продължително топката, а "Ливърпул" пресираше здраво и чакаше грешка на съперника.

Първата дойде в 22-aта минута, когато Ерик Дайър върна лошо топката назад. Мохабед Салах стигна пръв до нея и се устреми сам срещу Ворм. Ударът на египтянина обаче попадна в обсега да вратаря и той успя да спаси.


В 37-ата минута и Кристиан Ериксен направи много слабо връщане назад, с което осигури пространство на Мане вляво от вратата. Опитът за подаване на сенегалеца беше пресечен, но от последвалия корнер "Ливърпул" откри резултата.

Милър центрира към първата греда, а Ворм се блъсна във Върджил ван Дайк и не успя да боксира добре. Топката попадна във Вайналдум, който я насочи с глава под гредата и тя премина голлинията, преди вратарят на "Тотнъм" да се намеси.

В началото на второто полувреме "Ливърпул" беше близо до куриозен втори гол при центриране на Андрю Робъртсън, но гредата спаси "Тотнъм". В ответната атака и домакините се разминаха с гола. Лукас Моура премина през трима противникови играчи и стреля в близкия ъгъл, но топката се отби в страничния стълб и излезе в аут.

В 54-ата минута "Ливърпул" увеличи преднината си. Мане проби до аутлинията и центрира във вратарското поле за фирмино. Вертонген успя да я отклони топката, тя срещна гредата и се насочи към Ворм. Вратарят на "Тотнъм" обаче позволи да премине между ръцете му и Фирмино не пропусна на метър от опразнената врата.


"Тотнъм" потърси промяна с включването в игра на Ерик Ламела и Хьон Мин Сон. "Ливърпул" обаче се отбраняваше много спокойно, а с бързите си контраатаки продължи да създава голови положения.

Салах, Мане и Кейта пропуснаха отлични възможности да решат мача с трето попадение.

В добавеното време "Тотнъм" успя да намали. Кристиан Ериксен центрира от корнер, топката стигна до далечната греда и Ламела с хубав удар от малък ъгъл я изпрати във вратата.

В последните секунди домакините поискаха дузпа за нарушение на Мане срещу Сон. Главният съдия обаче прецени, че няма основание за наказателен удар.

Дневник