Ансамбълът по художествена гимнастика спечели бронзовите медали в многобоя на световното първенство, което се провежда в София. Българският тим в състав Елена Бинева, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканов и Лаура Траатс записа резултат 42.050 и се класира трети.

Титлата грабна Русия с 46.300, а Италия се задоволи със среброто.

По-силното съчетание за българките беше на три топки и две въжета. Там Бинева, Дянкова, Кирякова, Радуканова и Траатс бяха на много по-високо ниво. Оценката на българския състав беше 22.350, като само Русия имаше по-голям сбор.

Голямата драма настъпи на пет обръча, където възпитаничките на Весела Димитрова получиха оценка от 19.700. Уред беше изхвърлен извън килима, което наложи довършването на съчетанието с резервен такъв и по-ниска оценка. Всепак високата оценка за трудност помогна и гимнастичките събраха 19.700.

Макар резултатът да беше по-нисък от този на Русия, Италия, Беларус и Украйна, българките се пребориха за третата позиция.

Това е втори медал за България от световното в София. Преди това България спечели отличие в отборната надпревара при индивидуалното.

За трето поредно първенство България взима медал в многобоя, след като в Щутгарт 2015 и Пезаро 2017 г. беше на второ място.

Дневник