Саймън Йейтс е шампионът в 73-ата обиколка на Испания, след като завърши трети в 20-ия етап от състезанието. Британският колоездач на "Мичълтън Скот" за пореден ден доказа, че е най-силният и увеличи преднината си.

Етапът спечели Енрик Мас ("Куикстеп"), а втори се нареди Мигел Анхел Лопес ("Астана"). Те изпревариха само с 23 секунди Йейтс, но това им позволи да се качат на подиума, след като са втори и трети в генералното класиране.

Мас завърши с време 2:59.30 часа в етапа с дължина от едва 97 километра в Андора. Той беше много тежък с шест категоризирани изкачвания и финал на специалната категория Кол де ла Гайина.

Големият губещ в етапа се оказа Алехандро Валверде, който завърши на 3.09 минути зад Мас. Испанският ветеран, който до петък беше на 25 секунди зад Йейтс, в крайна сметка излетя от топ 3 и ще завърши обиколката пети.

"Мовистар" остава без подиум от Обиколката на Италия през 2017 г., след като Найро Кинтана завършва едва осми. В 20-ия етап по-добре от лидерите на "Мовистар" се справиха Стивън Краусвайк, Тибо Пино и Ригоберто Уран, което им позволява да завършат съответно четвърти, шести и седми.

"Чувствам се изключително горд, че най-накрая постигнах това. Много се радвам и благодаря на отбора за това, което направи през последните три седмици за мен", каза Йейтс след финала.

Той носеше розовата фланелка в Джирото в продължение на 13 дни, но в крайна сметка капитулира в третата седмица. Този път британецът нямаше нито един лош ден.

Йейтс допълва доминацията на британското колоездене. Той е третият различен представител на страната, който печели голяма обиколка през 2018 г., след като Крис Фрум спечели Джирото, а Герант Томас – Тура. В последните пет големи обиколки неизменно британски колоездач печели, което се случва за пръв път в историята.

В неделя предстои финалният параден етап в Мадрид. Той е само за битка за етапната победа между спринтьорите и няма да има разлики в генералното класиране. 

Дневник