Южна и Северна Корея ще подготвят кандидатура за съвместно домакинството на летните олимпийски игри през 2032 г. Идеята беше обсъдена и приета по време на срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин в Пхенян.

Двете държави се подготвят да надградят започнатото тази година по време на зимните игри в Пьонгчанг, когато излязоха под общ флаг в церемониите по откриването и закриването, а освен това имаха общ отбор в женския хокей. Вече се обсъждат идеи за общи отбори за летните игри през 2020 г. в Токио.

Интерес към домакинството на игрите през 2032 г. проявяват Индия, Австралия, Китай и Индонезия.

Южна Корея прие летни игри в Сеул през 1988 г. Северна Корея разполага с най-големия стадион в света, чийто капацитет е за 150 000 души, пише Би Би Си.

Наскоро министърът на спорта в Южна Корея Йон Ван-до заяви, че съвместната организация на форума ще помогне на запазването на мира на Корейския полуостров.

"Това е предложение за организиране на събития в Сеул и Пхенян. Зимните игри в Пьонгчанг представиха отлично олимпийските ценности. Надявам се чрез спорта мирът в Североизточна Азия да се запази", каза Ван-до.

Министърът на спорта в Южна Корея вярва, че азиатският цикъл от домакинства на олимпийски игри може да продължи с организацията на световното първенство по футбол през 2030 г. През тази година година на континента се проведоха зимните игри в Пьонгчанг, като предстоят летните в Токио 2020 и зимните в Пекин 2022.

"Разбрахме, че Китай обмисля кандидатура за домакинството на световното по футбол. Но ние искаме да предложим съвместно организиране на турнира с азиатските ни съседи Северна Корея, Китай и Япония", допълни Ван-до преди седмица.

Dnevnik.bg