Селекционерът Пламен Константинов заяви, че националният отбор има нужда опитните волейболисти да поемат повече отговорност във важните моменти на предстоящите мачове. България започва участието си във втората фаза на световното с мач срещу Иран в петък в 20.40 часа в София.

"Ако направим три победи, ще е над очакванията на всички, но не е невъзможно. Това им казах на момчетата - че им липсва малко вяра. Те в тази формация не са играли на големи първенства и може би им липсва вяра един към друг в някои по-тежки моменти. Казах им, че не можеш да спечелиш мач само срещу отбор, срещу който не вярваш, че можеш да спечелиш. Това е и най-сигурният начин да загубиш", каза Константинов.

"Трябва да сме по-категорични в завършващата фаза на геймовете и в ключовите моменти да се поема да не казвам риск, но повече отговорност от опитните играчи", посочи той. 

Според селекционера първостепенно значение ще има психологическото състояние на отбора, защото физически тези, на които ще разчита, ще издържат. Константинов смята, че колективът е на ниво.

По думите му двубоят с Иран е основополагащ за втората фаза, където съперници са още САЩ и Канада. "Хубаво би било да видим как ще започнем. Ако спечелим мача утре, ние няма какво да губим срещу американците. Естествено, те са най-добрият отбор в потока. Но ако започнем с победа, всичко може да се случи."

До момента на световното селекционерът не е доволен единствено от двубоя с Иран във Варна (1:3). "Знаехме, че този мач е ключов за класирането, че това е прекият ни конкурент, и може би това ни натежа. Направихме много грешки, повечето от които в първите два гейма. Цялата година нямаме такъв мач с 11 грешки в атака. И това натежа. Въпреки това и там имахме възможност да се върнем в мача в четвъртия гейм, но изпуснахме една-две важни ситуации", каза Константинов.

От състезателите единствено центърът Теодор Тодоров не е в добро състояние, тъй като е получил спазъм в мача с Пуерто Рико.

Дневник