Българският национален отбор по волейбол се насочва към най-важните си мачове на световното първенство, на което е домакин. Воденият от Пламен Константинов състав започва втората фаза в София, без да има право на грешки.

Тази вечер националите посрещат Иран в "Арена Армеец" в 20.40 часа. В следващите два дни предстоят мачове със САЩ и Канада.

Българите започват в новата група с девет точки - това е активът, който си заслужиха в първата фаза. Начело в групата е САЩ с 13, Иран има 11, а Канада също е с девет. Напред се класират победителите от четирите групи, както и двата най-добри втори отбора. 

Капитанът Виктор Йосифов и съотборниците му ще търсят поправка срещу Иран. Двата отбора се срещнаха и в първата фаза във Варна, като тогава воденият от Игор Колакович състав се наложи с 3:1 след куп грешки на българите в атака и на сервис.

"Ако направим три победи, ще е над очакванията на всички, но не е невъзможно. Това им казах на момчетата - че им липсва малко вяра. Те в тази формация не са играли на големи първенства и може би им липсва вяра един към друг в някои по-тежки моменти. Казах им, че не можеш да спечелиш мач само срещу отбор, срещу който не вярваш, че можеш да спечелиш. Това е и най-сигурният начин да загубиш", каза Константинов в деня преди мача.

"Трябва да сме по-категорични в завършващата фаза на геймовете и в ключовите моменти да се поема да не казвам риск, но повече отговорност от опитните играчи", добави селекционерът.

По думите му двубоят с Иран е основополагащ за втората фаза. "Ако започнем с победа, всичко може да се случи."


В анализа си на първата фаза на световното българският специалист Радостин Стойчев коментира за "Дневник", че Иран е отбор, срещу който националите не трябва да губят втори мач като домакин.

"В първия мач не успяхме да ги затрудним с начален удар и (разпределителят) Маруф разиграваше добре всичките си нападатели. Като цяло играта на Иран е прилична, но не блести с нищо особено. В последната година крайните им нападатели добиха повече опит в европейски първенства и това им даде повече увереност. Срещу такъв отбор обаче трябва да играем по правилния начин, което означава да използваме техните слабости", посочи Стойчев.

Дневник