Носителите на общо 34 титли от Големия шлем Роджър Федерер и Новак Джокович загубиха първия си мач като тандем. 37-годишният швейцарец и 31-годишният сърбин отстъпиха срещу Кевин Андерсън и Джак Сок със 7:6 (5), 3:6 и 6:10 в шампионския тайбрек в двубой от купа "Лейвър".

В първия сет нито една от двете двойки не успя да се добере до точка за пробив. Европейският състав имаше една критична ситуация в началото, когато изостана с 0:30 при свой сервис, а южноафриканецът и американецът губеха с 15:30 при 5:6, но в крайна сметка се стигна до тайбрек.

Решаващият гейм премина през серия от минипробиви, като никой не успя да се откъсне с повече от две точки. Равенството се запази до 5:5, когато непредизвикана грешка на Андерсън даде сетбол за отбора на Европа, а Федерер го реализира с успешна игра на мрежата.

Във втората част Андерсън и Сок заиграха още по-агресивно и започнаха да създават много проблеми в сервис геймовете на съперниците. Отборът на света имаше две точки за пробив още в първото подаване на европейците, но не се възползваха.

Южноафриканецът и американецът обаче не пропуснаха следващата възможност. При 2:1 Андерсън изигра страхотен гейм и до голямата собственоръчно проби подаването на Федерер. С пробив аванс и отлични сервиси Андерсън и Сок не изпуснаха аванса си до края.


Така се стигна до шампионски тайбрек за определяне на победителя. Той се движеше точка за точка до 4:4 в полза на Андерсън и Сок. Първият минипроби дойде след двойна грешка на Федерер за 4:5, а след това южноафриканецът и американецът взеха двете си подавания, за да се откъснат със 7:4.

Двамата останаха много концентрирани и не позволиха на Федерер и Джокович да се върнат в играта. Андерсън и Сок запазиха разликата, за да стигнат до три поредни мачбола при 5:6. Още първият беше реализиран след отличен ретур на финалиста от "Уимбълдън".

Андерсън и Сок донесоха първа победа за отбора на света, който загуби първите три срещи за деня. Григор Димитров даде отличен старт на защитата на титлата за Европа след бърза победа над Франсис Тиафо, а Кайл Едмънд и Давид Гофен измъкнаха много оспорвани двубои срещу Сок и Диего Шварцман.

Едмънд пречупи Сок след 6:4, 5:7 и 10:6 в шампионския тайбрек. Гофен спаси два мачбола и обърна Шварцман в най-драматичния двубой от първия ден - 6:4, 4:6 и 11:9. Така след изиграването на първите четири срещи отборът на Европа води с 3:1 точки.

Купа "Лейвър" се провежда във формат с 12 мача - девет поединично и три на двойки. В първия ден всяка победа носи по една точка, във втория ден - по две точки, а в последния - по три.

В трите дни се играят по четири мача, които са във формат два от три сета. Ако има равенство след първите два сета, победителят се определя с шампионски тайбрек до десет точки.

Програмата за втория ден

21.00 ч. Александър Зверев - Джон Иснър
23.00 ч. Роджър Федерер - Ник Кириос
03.00 ч. Новак Джокович - Кевин Андерсън
05.00 ч. Димитров/Гофен - Сок/Кириос

Dnevnik.bg