Григор Димитров и Давид Гофен загубиха от Джак Сок и Ник Кириос във втория мач на двойки в купа "Лейвър", а отборът на света съкрати само до две точки изоставането си от отбора на Европа преди последния ден на състезанието.

Българинът и белгиецът отстъпиха с 3:6, 4:6 срещу американеца и австралиеца. Отборът на света затвърди ролята си на фаворит в мачовете на двойки, след като и в първия ден записа победа в карето. Тогава звездният тандем Роджър Федерер и Новак Джокович загуби в три сета от Сок и Кевин Андерсън.

Отборът на Европа имаше аванс от 3:1 точки след първия ден. Вторият започна с много оспорван и драматичен мач между световния №5 Александър Зверев и Джон Иснър. Германецът спаси мачбол и направи обрат срещу американеца след 3:6, 7:6 (6), 10:7.

Във втория мач поединично рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер постигна експресна победа срещу Кириос с 6:3, 6:2. С успеха на 37-годишния швейцарец европейският състав поведе със 7:1 точки.


Отборът на света се върнa в битката след победа на Кевин Андерсън срещу Джокович. Южноафриканецът надигра шампиона от "Уимбълдън" и US Open със 7:6 (5), 5:7, 10:6.

Това беше първа загуба на сингъл за отбора на Европа, а след мача на двойки авансът на шампионите от миналата година беше намален до 7:5. Трофеят ще отиде при първия отбор, който достигне 13 точки.

Купа "Лейвър" се провежда във формат с 12 мача - девет поединично и три на двойки. В първия ден всяка победа носи по една точка, във втория ден - по две точки, а в последния - по три.

В трите дни се играят по четири мача, които са във формат два от три сета. Ако има равенство след първите два сета, победителят се определя с шампионски тайбрек до десет точки.

Dnevnik.bg