Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че България отстъпва на водещите отбори. Националите напуснаха световното първенство след поражение от Канада в София.

"Реалностите са такива, че някои неща не ни достигат, за да сме по-нагоре. Със смесени чувства (напускаме световното), защото имахме своите шансове, но не ги реализирахме максимално. Можем да съжаляваме най-вече за първия мач с Иран - мачът, който най-внимателно и концентрирано трябваше да изиграем. Така, както го изиграхме тук (втория двубой с Иран)", каза Константинов.

"Увереността ни липсва в някои моменти. Ето сега в тайбрека отново имахме притеснение и се видя, че няма кой да поеме инициативата в дадена ситуация. Това е свързано до голяма степен и с опит. Игрово имахме сериозни проблеми. Не можахме да намерим на някои постове играта си и това естествено се отразява. Другите отбори виждат слабостите и ти противодействат по-лесно. Най-лошото е, че нямаме равностойни алтернативи, поне за мен, в тази ситуация", заяви той.

Селекционерът оцени реакцията на волейболистите в мача с Канада. "Не може един такъв мач без бой да го дадеш - най-вече заради публиката. Позитивът от този двубой е, че се върнахме след два безобразни гейма."

"Разбирам, че всички са искали да пробием във финалите. Всички имахме желание и когато разбереш, че няма шанс, може би е демотивиращо. Но пък не трябваше да изиграваме два такива първи гейма. Разбирам, че може да блокираш един гейм, но не можеш да чакаш два гейма и след това да се събудиш. Това съжалявам. Трябваше веднага да реагираме, както в третия. Реакцията ни закъсня. Тайбрекът винаги е рисков, това е лотария", добави той.

Константинов посочи, че не е договорил с никого от федерацията за бъдещето си, като договорът му изтича с края на световното.
 

Дневник