Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес е против провеждането на срещи от Примера дивисион на територията на Северна Америка. Той заяви, че отборът му няма намерение да играе мачове от първенството в чужбина.

"Няма да ходим до САЩ. Не знам кой има интерес да играе там, но това не е в интерес на клубовете и привържениците, така че категорично отхвърляме предложението", каза Перес.

Съгласно сделката между Испанската футболна лига и Relevent Sports в следващите 15 години САЩ и Канада трябва да приемат мачове от Примера дивисион. Ръководството на испанското първенство планираше двубоят между "Жирона" и "Барселона" на 26 януари да се състои в Маями, но предложението срещна отказа на Кралската футболна федерация на Испания.

Оттам обосноваха отговора си с това, че провеждането на мач извън пределите на Испания не отговаря на международните правила.

Според разпоредбите на ФИФА, за да може един мач от дадено вътрешно първенство да се изиграе в чужбина, са нужни разрешения от националната федерация, от УЕФА, както и от националната и континенталната федерация за държавата, в която се планира да се играе мачът (в случая федерацията на САЩ и КОНКАКАФ).

Преди седмица президентът на ФИФА Джани Инфантино и треньорът на "Реал" Хулен Лопетеги се обединиха около мнението, че всеки отбор трябва да играе домакинските си мачове у дома. Според председателя на Испанската футболна федерация Хавиер Тебас идеята за провеждането на мача в Маями е все още жива.

Дневник