За пръв път в историята ще бъде присъдена "Златна топка" за най-добра футболистка в света, обяви организаторът сп. "Франс футбол". Церемонията по връчването на най-престижното индивидуално отличие ще се състои на 8 декември в Париж. Следващия месец ще бъдат обявени 30 претенденти за отличието при мъжете и 15 номинации при дамите.

"Това е стъпка напред. Женският футбол се развива и неравенството намалява, въпреки че все още има какво да се желае", заяви състезателката на френския "Лион" Уенди Ренар.

"Златната топка" ще бъде присъдена за 65-а поредна година. От 2010 до 2015 г. сп. "Франс футбол" връчваше наградата заедно с ФИФА, след което отново започна да го организира събитието самостоятелно.

"Винаги съм искала да видя как жена печели тази престижна награда", каза голямата звезда на женския футбол Марта.

Бразилката е носител на рекордните пет награди на ФИФА за най-добра футболистка, които се връчват от 2001 г. и са най-престижните индивидуални отличия в женския футбол.

Другата нова награда, която ще връчи "Франс футбол", е трофеят "Копа". Той ще бъде присъден на най-добрия млад футболист до 21 години. Кандидатите ще бъдат подбрани от 33-ма предишни носители на "Златната топка", сред които рекордьорите Лионел Меси и Кристиано Роналдо, Мишел Платини, Франц Бекенбауер, Зинедин Зидан и др.

Дневник