„Левски Лукойл" записа драматична загуба с 88:93 от финландския "Карху" в мач от втория предварителен кръг на Шампионската лига. Българският тим изигра двубой с два лица срещу първенеца на Финландия, но лимитира загубите.

Баскетболистите на Константин Папазов проспаха първите 30 минути и играха на висота само в последната четвърт. В нея българите реализираха 35 точки срещу 17 за гостите.

Най-резултатен за "Левски Лукойл" беше Деян Иванов с 16 точки, който се отчете и с 11 борби. Калоян Иванов добави 13 точки и пет борби, а с двуцифрен актив завършиха още Христо Захариев (15), Патрик Рембърт (14) и Божидар Аврамов (13). За финландците Боян Шарджевич реализира 22 точки.

Първата част беше оспорвана, като финландският отбор водеше с 20:19. "Левски Лукойл" не се възползва от големия брой нарушения на гостите и изоставаше. Във втората и третата четвърт българските баскетболисти не бяха на висота. Те се оттеглиха на почивка с пасив от девет точки.

Общо във втората и третата четвърт "Левски Лукойл" отбеляза едва 34 точки. Финландският отбор увеличи преднината си над 20 точки, но в края срещата стана изключително завързана.

"Остава ни надеждата да играем във Финландия, както го направихме в края. Пет точки не са много и е важно, че трябваше да повярваме, че съперникът може да бъде победен. Последната част ни дава надежда и докато съществува шанс ние ще се борим", каза Константин Папазов след двубоя.

Най-голямата преднина за финландците стигна 23 точки и в един момент всичко за баскетболистите на Папазов изглеждаше загубено. В последните минути българите се вдигнаха на щурм и заиграха хазартно, което все пак им донесе успех.

Няколко грешки на финландците, борби под кошовете и тройка на Мийович даде шансове на "Левски Лукойл", сваляйки изоставането под десет точки три минути преди финалната сирена. След това сините направиха още няколко успешни нападения, а два наказателни удара от Асен Великов свалиха пасива само на четири точки.

При само две точки за финландския отбор Шарджевич от гостите беше изпуснат и реализира тройка, едва 26 секунди преди края. Последваха две борби на Деян Иванов в нападение, но след тях имаше и пропуски на Патрик Рембърт и Деян Иванов.

При последните две атаки българските баскетболисти отново пропуснаха. Накрая Миливое Мийович опита отчаяна стрелба от центъра, която срещна таблото и излезе в аут.

"Левски Лукойл" завърши с успеваемост 46% за две точки и 36% от тройката. Българският отбор взе с две борби повече от съперника си – 40 срещу 38.

Реваншът е в петък във Финландия.

Dnevnik.bg