Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер не изключва възможността отново да играе на червени кортове. Швейцарецът пропусна целия сезон на клей в последните две години, решавайки да си спести тежките натоварвания.

Решението му през 2017 г. след 20 победи в първите му 21 мача беше посрещнато като изненада. След това обаче той беше безапелационен на трева и покори за осми рекорден път "Уимбълдън". През 2018 г. Маестрото имаше сходна програма.

Той не е участвал на "Ролан Гарос" от 2015 г., когато загуби в четвъртфиналите от Стан Вавринка. През 2016 г. Федерер пропусна откритото първенство на Франция заради контузии в коляното и гърба. Това сложи и край на рекордната му серия от участия на 65 поредни турнира от Големия шлем, започваща от Australian Open 2000.

"Все още не знам каква ще бъде програмата ми за 2019 година, но мисля, че мога да извлека ползи от сезона на клей. До края на годината ще съм направил своя план, за да мога да започна и подготовка", каза шампионът в Париж от 2009 г.

Според Федерер, ако той участва на "Ролан Гарос" и в турнирите на клей, това ще промени цялостната му стратегия за сезона.

В момента швейцарецът е №2 в световната ранглиста и е един от сигурните участници на финалния "Мастърс" в Лондон през ноември.

Dnevnik.bg