Българската федерация по волейбол (БФВ) е започнала процедурата по натурализирането на кубинеца Робертланди Симон. Според информация на "Дневник" подготвянето на документацията е стартирало преди световното първенство.

"Задействали сме процедурата", каза вицепрезидентът на БФВ Любомир Ганев пред "Дневник".

Симон беше капитан на кубинския национален отбор в продължение на пет години, а през 2010 г. напусна родината си. Той играе като централен блокировач, но е използван и като диагонал.


Според правилника на международната федерация процедурата по натурализирането отнема две години. На практика това означава, че Симон почти сигурно няма да може да играе за България на олимпийските игри в Токио 2020, ако тимът се класира. На практика кубинецът би могъл да бъде част от състава на националния отбор, когато вече ще е на 33 години.

"Щом всички отбори привличат чужденци, когато могат, защо и ние да не привличаме? Италия как натурализира (Иван) Зайцев и (Османи) Хуанторена? По-добре да го имаме и да не може да играе, отколкото да го нямаме", каза Ганев.

Българската федерация ще трябва да плати такса от 25 хил. швейцарски франка на международната федерация. Според непотвърдена информация на "Дневник" е необходимо да се платят и 25 хил. долара на кубинската федерация, за да се получи задължителния одобрителен документ. Неясно е каква сума ще трябва да се плати и на самия играч.

"Каквито и да са таксите, си струва", добави Ганев.

В момента българският отбор има най-голям избор точно на този пост. В състава за световното четиримата центрове бяха капитанът Виктор Йосифов (32 години), Николай Николов (32 г.), Теодор Тодоров (29 г.) и Светослав Гоцев (28 г.). Очаква се Йосифов да прекрати кариерата си в националния отбор.

Това е вторият случай, в който българската федерация опитва да натурализира чуждестранен състезател. През 2012 г. беше задействана процедурата за македонския разпределител Гьорги Гьоргиев.

Дневник