Работниците по строителни обекти на новия град Лусайл, който ще посрещне мача на откриването и финала на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., не получават заплати с месеци, твърди правозащитната организация "Амнести".

Организацията е провела разследване, според което изпълнителят на проекта за Лусайл Mercury MENА е съсипал живота на служителите. Най-малко 78 работници от Непал, Индия и Филипините не са получавали пари от месеци, като им се дължи средно по 2035 щатски долара.

По-голямата част от тях - 34, са от Непал, където една трета от населението живее с по-малко от два долара на ден. "Много от служителите на Mercury MENA са направили огромни жертви и са взели унищожителни заеми, за да поемат тази работа", заявиха от "Амнести".

"Изпълнителят на проекта не е изплатил на работниците си хиляди долари заплати и трудови възнаграждения, оставяйки ги безпомощни и без пукната пара в Катар", допълват от правозащитната организация, която е направила близо десет мисии в Катар, откакто ФИФА взе скандалното решение да избере страната за домакин на световното първенство през 2022 г.

"Амнести" се обърна към катарското правителство с искане да реши проблема със заплатите на работниците имигрант. Организацията за пореден път призова и за цялостно реформиране на системата "кафала", според която служителите не могат да сменят своята работа и не могат да напускат страната без разрешението на работодателите.

"Записите от комуникацията между Mercury MENA и нейните служители показват, че ръководството на компанията е напълно наясно с проблемите със заплатите и продължава да дава обещания, които никога не спазва. Част от непалските работници, които бяха интервюирани от "Амнести", са били принудени да продадат земи и да отпишат децата си от училище, за да платят задълженията, които трупат по време на престоя си в Катар", разказаха още от "Амнести".

Организацията отправи критики и към непалските власти. "Те са били уведомени за ситуацията най-малко в четири различни случая - два пъти от работници и два пъти от "Амнести", но игнорират молбите им за помощ в опита им да си получат парите или да се върнат у дома. Това се случва въпреки съществуването на Фонд за социално подпомагане на работниците мигранти в размер на 38 милиона долара. И до днес правителството в Непал не е включило Mercury MENA в черния си списък, което означава, че нищо не може да спре компанията да продължи да набира работници в бъдеще".

"Амнести" отново отправи обвинения и към ФИФА за пасивността й по въпроса с условията на труд и правата на работниците по строителните обекти за Катар 2022. Във връзка с последното разследване от международната футболна федерация са отговорили, че случаят не е свързан със световното първенство.

"Няма причини да вярваме, че споменатите нарушения на правата на работниците имат нещо общо с ФИФА и световното първенство", се казва в отговора на световната централа до "Амнести".

В същото време катарското правителство е заявило, че "Mercury MENA не е директно замесена в изграждането на стадиона в Лусайл, а в построяването на новия град". Потърсени за коментар от "Амнести", от компанията са отговорили единствено, че има "проблем с паричните потоци".

Дневник