Олимпийският шампион Бразилия започна финалната фаза на световното първенство по волейбол с впечатляващ обрат от 0:2 до 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:23, 15:12) срещу Русия. Срещата даде началото на битката в група I.

Бразилия и Русия са в компанията още на САЩ, а само първите два отбора се класират за полуфиналите.

Ключова роля в срещата изигра 39-годишният плеймейкър Уилям Аржона. Той замени Бруно Резенде след втория гейм и това промени коренно играта на Бразилия. В първите две части предимството беше изцяло на страната на руския тим.

 В третата част волейболистите на Сергей Шляпников пропуснаха отлични възможности да затворят срещата. Ситуацията се повтори и в четвъртия гейм, когато при 20:20 Бразилия заигра по-смело и вкара срещата в тайбрек.

В него силни изяви на Уолъс, както и геройски спасявания в защита, помогнаха на бразилците да спечелят. Те поведоха с две точки при 8:6, а след това увеличиха аванса си.

Най-резултатен за победителите в мача беше Уолъс с 22 точки, а Луиз Фелипе добави 16. За Русия Дмитрий Волкова реализира 23, а Максим Михайлов 19, а центърът Дмитрий Мусерски – 17.

В четвъртък Русия се изправя срещу САЩ. Ден по-късно е решителният мач между САЩ и Бразилия.В група J пък са отборите на Италия, Полша и Сърбия.

Дневник