Роън Денис е новият световен шампион в индивидуалното бягане по часовник в колоезденето. Състезателят от Австралия измина трасето в Инсбрук от 52 километра за 1:03.03 часа със средна скорост 49.9 км/ч. Титлата е първа за Австралия от 91-ото световно първенство по колоездене.

Австралиецът беше най-бърз двете междинни контроли и не остави съмнение в превъзходството си. Той победи с 1.21 минути шампиона от миналата година Том Дюмулен. Холандецът се движеше с идентично темпо с Денис след 16 километра, но после загуби много време от австралиеца на изкачването между 30-ия и 35-ия километър.

Бронзовият медал остана за белгиеца Виктор Кампенертс. Едва пет десети от секундата обаче го разделиха от среброто.

"Това е сбъдната мечта за мен, след като преследвам тази фланелка още от юношеските ми години. Радвам се много и съм сигурен, че сега и моята съпруга е много щастлива", каза Денис след финала на състезанието.

Той е едва вторият австралиец, който печели световната титла при мъжете. С три успеха в три поредни години (2003, 2004 и 2005 г.) е Майкъл Роджърс. Дюмулен пък вече има пълен комплект от медали на световни първенства. Освен титлата в Берген преди година холандецът има и бронз от шампионата в Понферада през 2014 г.

Денис потегли много силно по трасето и още преди втората междинна контрола изпревари четирикратния шампион на Испания Джонатан Кастровехо. По-късно австралиецът задмина и стартиралия с три минути преди него световен шампион от 2015 г. Васил Кириенка.

В професионалната си кариера Денис печели 26-а победа. През 2018 г. Той вече има седем победи и всяка от тях дойде именно в индивидуално бягане по часовник.

Освен тримата призьори в топ 10 попаднаха още Михал Квятковски, Нелсон Оливейра, Кастровехо, Тони Мартин, Патрик Бевин, Кириенка и Мартин Тофт Мадсен.

Дневник