Сърбия нанесе тежък удар срещу домакина Италия на старта на мачовете в група J от финалната шестица от световното първенство по волейбол. Воденият от Никола Гърбич отбор се наложи с 3:0 (25:15, 25:20, 25:18) срещу "скуадра адзура" в Торино.

Сърбите изиграха мача по впечатляващ начин и се възползваха от слабата игра на съперника си. Италианците видимо бяха напрегнати и това повлия на представянето им.

По-рано в другата група Бразилия направи обрат от 0:2 до 3:2 срещу Русия.

В четвъртък предстоят нови два двубоя от финалите. Отборът на САЩ, който спечели всичките си осем мача дотук, играе със "сборная". В късния двубой сърбите се изправят срещу шампиона Полша.

Добрата новина за италианците е, че ще имат възможност да опитат да се съвземат от шока в почивния ден. В мача със Сърбия пред 11 700 зрители те не успяха да се справят с напрежението и отговорността.

Сърбите превърнаха в точки 40 от общо 69 атаки спрямо едва 24 успешни за италианците от 65 опита. В допълнение отборът на Гърбич записа десет директни точки от начален удар срещу една за съперника.

Атанасиевич стана най-резултатен за победителите с 19 точки, а още трима негови съотборници завършиха с двуцифрен актив. За Италия Мацоне направи 11 точки.

В първия гейм Сърбия започна силно и натрупа голяма преднина. Домакините не намериха отговор и не можаха да излязат от трудното положение. Това не се промени и в останалата част от срещата италианците имаха отделни моментни пробуждания, но сърбите не изпуснаха инициативата.

Дневник