Носителят на три титли от Големия шлем Анди Мъри изигра най-силния си мач за сезона и детронира шампиона в Шънджън Давид Гофен. Британецът спечели с 6:3, 6:4 в двубой от втория кръг на турнира от категория "АТП 250".

Мъри, който заради контузия в хълбока беше извън игра в продължение на една година, записа първия си успех срещу тенисист от топ 15 след завръщането си на корта през юни.

Олимпийският шампион пласира 15 аса и спечели 70% от точките след вкаран първи сервис. Той имаше много големи проблеми с втория си сервис, което доведе до цели десет възможности за пробив в подаванията му.

Мъри обаче показа по-уверена и ефективна игра в ключовите моменти. Той спаси седем от точките за пробив, които се откриха пред Гофен, и реализира пет от осемте си възможности в подаванията на белгиеца.

Мъри започна по-добре мача и стигна до пробив в четвъртия гейм. Британецът, който участва с "уайлд кард" в турнира, затвърди предимството си и поведе с 4:1.

Гофен успя да върне пробива и да намали до 3:4, но веднага след това отново се пропука при свой сервис. Мъри този път не изпусна аванса си и спечели първия сет с 6:3.

Втората част също започна отлично за бившия №1. Той реализира два пробива в първите две подавания на Гофен и поведе с 3:0. Белгиецът върна единия пробив, но веднага след това изгуби за трети пореден път сервис гейма си.

Мъри поведе с 5:1, но приключването на двубой не дойде лесно. Гофен намали до 4:5, а в десетия гейм имаше две поредни точки за изравняване на резултата при 40:15. Мъри се спаси, но миналогодишният шампион стигна до нов шанс за пробив. Серия от три поредни аса все пак донесе победата на британеца.Мъри постигна шестата си победа от десет мача през 2018 г. Той играе своя предпоследен турнир за годината. След надпреварата в Шънджън британецът ще играе в Пекин, след което ще си вземе по-дълга почивка пред следващия сезон,

В четвъртфиналите в Шънджън Мъри ще се изправи срещу испанеца Фернанрдо Вердаско, който направи обрат в оспорван мач с японеца Таро Даниел - 3:6, 6:2, 7:5.

В другия четвъртфинал в горната половина ще се срещнат британецът Камерън Нори и японецът Йошихито Нишиока. Двубоите Алекс де Минор срещу Дамир Джумхур и Пиер-Юг Ербер срещу Алберт Рамос ще определят полуфиналистите в долната половина

Дневник