САЩ е първият полуфиналист на световното първенство по волейбол в България и Италия. Американците започнаха участието си във финалната шестица с победа срещу Русия и елиминираха европейския шампион от мондиала.

Тимът, воден от Джон Спероу, се наложи с 3:0 (25:22, 25:23, 25:23) и продължават без загуба от началото на турнира. Трикратните олимпийски шампиони записаха девета победа от девет мача, като са дали едва шест гейма на своите съперници.

Русия напуска световното след втора загуба във финалната шестица. В сряда "сборная" допусна драматичен обрат от 2:1 до 2:3 срещу Бразилия. "Селесао" също продължава напред към полуфиналите, като в петък в директен мач със САЩ ще бъде определен победителят в групата.

САЩ и Русия изиграха оспорван мач, в който резултатът се движеше точка за точка почти през цялото време. Американците обаче показаха по-стабилна игра в края на геймовете и стигнаха до чиста победа.

Арън Ръсел беше най-резултатен за победителите със 17 точки. Той реализира 15 от 28-те си атаки в мача и добави два аса. Тайлър Сандър завърши с 15 точки, включително две блокади. Матю Андерсън се отчете с девет точки.

За Русия най-резултатен беше Дмитрий Мусерски с 12 точки. Звездата на "сборная" обаче се представи под обичайното си ниво и успя да завърши само седем от 16-те си атаки. Егор Клюка завърши с 11 точки, а Максим Михайлов - с девет.

Дневник