Шампионът Полша постигна важна победа в първия си мач от финалната шестица на световното първенство. В Торино воденият от Витал Хайнен отбор се наложи с 3:0 (28:26, 28:26, 25:22) срещу Сърбия.

Мачът беше много вълнуващ и оспорван. Сърбите се нуждаеха от един гейм, за да се класират за полуфиналите и в първите две части бяха на крачка да го постигнат, но не се възползваха.

Решаващ за подреждането в групата ще бъде последният мач от програмата - в петък домакинът Италия среща Полша. "Скуадра адзура" се нуждае от победа с 3:0 при това с голяма точкова разлика заради тежката си загуба от Сърбия преди ден.

 От другата група полуфиналистите вече са определени. САЩ постигна деветата си победа от девет мача за 3:0 срещу Русия и си осигури място в следващата фаза. С две загуби "сборная" напуска надпреварата. В петък САЩ и Браилия ще определят кой ще е победител в групата.

Поляците направиха повече блокади (8 срещу 5) и повече асове (6 срещу 4), но и по-малко грешки (25 срещу 30). Трима играчи на шампионите завършиха с двуцифрен точков актив - Бартош Курек (15), Михал Кубяк (14) и Биениек Матеуш (12). За Сърбия Урош Ковачевич игра добре и стана най-резултатен с 14, а Александър Атанасиевич добави 11.

Първият гейм беше оспорван, като сърбите натрупаха добра преднина за 16:13. След 20-ата точка обаче поляците изравниха и се възползваха от грешките на сервис на съперника, за да направят обрат.

Във втория картината се повтори. Отново колебания в отбора на Никола Гърбич в решителните моменти позволиха на поляците да спасят няколко геймбола, след което да увеличат преднината си в мача.

Полша взе инициативата в третата част и поведе със 17:14. И в този гейм се получи равенство около 20-ата точка, но отново шампионите съумяха да бъдат по-добри в ключовите разигравания.

Дневник