Канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства решението на УЕФА да определи страната за домакин на европейското първенство по футбол през 2024 г. Тя гарантира, че страната ще се справи перфектно с организацията на турнира.

"Много се радвам, че подготвителната работа не отиде напразно и бяхме възнаградени. Напълно съм убедена, че Германия ще е прекрасна страна домакин и се надявам, че не само останалите отбори, но и националният на Германия ще играе добре", каза Меркел.

Тя обеща, че страната ще осигури отлични условия за всички туристи, които ще пътуват за турнира през 2024 г.

Градовете, които ще приемат мачове от европейското първенство са Берлин, Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт. Домакинството ще е второ за Германия на европейски финали, като първото беше през 1988 г. Германия беше два пъти домакин и на световни първенства – през 1974 и 2006 г.

Президентът на германския футболен съюз Райнард Гриндел обяви, че все още не е решено кои стадиони ще приемат мача на откриването и финалната среща. През 2006 г. откриването Германия – Коста Рика се игра в Мюнхен, а финалът беше в Берлин.

"Не изключвам възможността и други градове да приемат тези много важни мачове. Ще вземем решението след консултации с УЕФА, но това ще изисква време", каза Гриндел.

Дневник