Селекционерът на Бразилия Ренан дал Зото получи наказание от международната федерация (FIVB) след неспортсменска постъпка по време на финалите на световното първенство по волейбол. Той няма да може да води състава си в мача срещу САЩ тази вечер, който ще определи победителя в група I.

Наказанието на Дал Зото идва заради поведението му в края на драматичния мач с Русия. Бразилците направиха забележителен обрат от 0:2 до 3:2.

В тайбрека при 14:11 в полза на "селесао" Дал Зото взе топка и застана в края на игрището. Докато вървеше разиграването, той държеше топката, но след неуспешна атака на неговия отбор и възможност за контраатака на руснаците специалистът я пусна в полето.

В изявление, цитирано от "Глобо", Дал Зото твърди, че действията му не са умишлени. "Това беше изключително тежък и нервен мач, в който губехме с 0:2 и бяха нужни нечовешки усилия, за да обърнем и да спечелим двубоя, който можеше да е решаващ за пътя ни на световното. В последните точки, воден от огромен адреналин, пуснах непреднамерено топката, която отиде на полето", казва селекционерът.

Бразилецът допълва, че топката не е повлияла на изхода на разиграването. "Международната федерация реши да ме накаже за един мач. Не сме съгласни - това е строго наказание, но уважаваме решението", добавя той.

Победителят в мача срещу САЩ днес ще спечели първото място и ще играе с втория от другата група, където са шампионът Полша, Сърбия и домакинът Италия.

Полуфиналите са в събота, а мачът за световната титла е в неделя в Торино.

Дневник