Женският национален отбор по волейбол се впуска в световното първенство. Надпреварата ще се проведе от 29 септември до 20 октомври в Япония.

Българките започват с мач срещу Италия в събота в 7.40 сутринта.

След това предстоят двубои с Куба (30 септември, 10.10 часа), Турция (2 октомври, 10.10 часа), Китай (3 октомври, 13.20 часа) и Канада (4 октомври, 7.40 часа). Всички мачове на отбора ще бъдат излъчвани по платените спортни канали на А1.

Българките изкараха деветдневен лагер в Окаяма, където изиграха две контроли с Доминиканската Република. След това съставът пристигна в Сапоро за мачовете си от група В.

"Отиваме за битки в Сапоро, битка за всеки мач и за всеки гейм, защото там няма да има лесна нито една среща, нито един гейм. Но сме готови", каза селекционерът Иван Петков.

Целта пред отбора е влизане в осмицата на световното.

Израстването

"Отборът ни показа голямо израстване като тактика и самочувствие. Да си пожелаем първо да сме живи и здрави и след това успех първо в Сапоро. Сигурен съм, че състезателките ще дадат всичко от себе си и не мога да кажа нищо критично като цяло за подготовката досега, защото съм доволен. Да, имам забележки, но нямам критики", каза Петков.

"Трябва да се научим да правим нещата по най-добрия начин и съм сигурен, че отборът ще покаже своето израстване на световното", добави селекционерът.

Българките попаднаха в група с олимпийския шампион Китай и с италианките.

Воденият от Петков състав натрупа важно самочувствие в турнирите си през лятото. Най-напред отборът спечели Европейската лига, а след това триумфира и в турнира в Перу, с който си заслужи участие сред най-добрите в Лигата на нациите през 2019 г.

Още тогава Петков призова за спокойствие въпреки силните резултати. Под неговото ръководство българките завършиха турнира на претендентите с успех във всичките си мачове. Те са в серия от осем поредни победи в официални срещи, като това лято спечелиха 11 от 12-те си мача. Осем от победите дойдоха след 3:0, а три бяха с по 3:1. Общата геймова разлика на отбора за сезона е 34:6.

Големите изпитания

 На световното първенство българските състезателки ще имат далеч по-силни съперници. Букмейкърите поставят Китай на трето място сред фаворитите за титлата след настоящия шампион САЩ и европейския първенец Сърбия, а италианките са шести. С коефициент 81.00 България е на десетото място.

В надпреварата участват 24 отбора, които са разделени в четири групи по шест. Първите четири се класират за втората фаза, където се оформят две групи по осем отбора.

Ако продължи, Българският отбор и останалите от група В ще се смесят с тимовете от група С, където са САЩ, Русия, Азербайджан, Тайланд, Тринидад и Тобаго и Южна Корея, като двубоите ще са в Осака.

Първите три отбора от двете групи се класират за финалната шестица в Йокохама. Там има две групи по три отбора и първите два ще играят на полуфинал.

Съставът на България за световното в Япония
Разпределители - Лора Китипова, Петя Баракова
Посрещачи - Гергана Димитрова, Мария Каракашева, Ива Монова, Мирослава Паскова
Диагонали - Силвана Чаушева, Веселина Григорова, Моника Кръстева
Централни блокировачи - Христина Русева, Нася Димитрова, Мира Тодорова
Либера - Жана Тодорова, Кристиана Петрова

Дневник