Световният шампион Люис Хамилтън беше най-бърз в свободните тренировки преди Гран при на Русия, 16-и кръг за сезона във Формула 1. Британският пилот на "Мерцедес", който спечели последните два старта на "Монца" и в Сингапур, е лидер в шампионата, като има аванс от 40 точки пред Себастиан Фетел.

Съперникът на Хамилтън Фетел беше най-бърз в първата тренировка, която обаче се проведе при условия, които ще са различни от очакваните в неделя. В първите 90 минути за подготовка пилотите изследваха някои нови елементи, а фаворитите наблегнаха на проверка на темпото с най-твърдите гуми и в дълга серия от обиколки.

Шанс за изява в първата тренировка получиха Ландо Норис и Антонио Джовинаци, които от следващия сезон ще карат за "Макларън" и "Заубер", както и други от тест пилотите – Артьом Маркелов ("Рено") и Николас Латифи ("Форс Индия").

Фетел записа резултат 1:34.488, като заложи само на гумите "хиперсофт". С 50 хилядни от секундата по-бавен беше Макс Верстапен.

Във втората тренировка всички показаха реалното си темпо и очаквано пилотите на "Мерцедес" окупираха първите две позиции. Хамилтън записа 1:33.385 минути, като използваше гуми "ултрасофт" и "хиперсофт". Британецът завъртя общо 35 обиколки в 90-те минути за подготовка.

Валтери Ботас беше с две десети от секундата по-бавен от съотборника си, като направи 33 обиколки. Трети в тренировката беше Макс Верстапен (+0.442), а Даниел Рикардо с втория болид на "Ред Бул" остана четвърти (+0.459).

По-назад бяха пилотите на "Ферари". Фетел записа пето време, но на половин секунда зад съперника си за титлата, а Кими Райконен, който използваше по-твърди гуми беше шести на секунда зад Хамилтън.

"Факт е, че сме далеч от темпото на останалите. Лошото е, че имаме проблем не само с темпото в една обиколка, но и в дълга серия. Ще трябва да обсъдим с отбора къде грешим и да се заловим за работа", каза Фетел след свободните тренировки.

Дневник