Полша загуби от Италия в последния мач от J на световното първенство по волейбол, но се класира за финалната четворка. Европейските шампиони, които ден по-рано бяха победили Сърбия с 3:0 се нуждаеха само от един гейм и го постигнаха. В крайна сметка Италия спечели с 3:2 (14:25, 25:21, 18:25, 25:17, 15:11).

Полша излиза като пръв от групата си и в полуфиналите ще срещне САЩ, който завърши на втора позиция в група I. В другата полуфинална среща се изправят олимпийския шампион Бразилия срещу Сърбия.

Полските волейболисти си осигуриха участието във финалната четворка още с първия гейм, който спечелиха много убедително. Състезателите на Витал Хейнен взеха частта с 25:14 след много хаотична игра на италианците, които допуснаха много непредизвикани гршеки.

Иван Зайцев започна лошо, а за капак играта в центъра на Италия не вървеше, а разпределителят Симоне Джанели взе много грешни решения. При втората техническа пауза Полша водеше с 16:9, което се оказа решаващо за развоя на първия гейм. При 25:14 полските волейболисти вече бяха сигурни за полуфиналите.

Веднага след първия гейм Хейнен извади основните си играчи и даде шанс на резервите да играят до края. Италия се възползва и взе втория гейм с 25:21, но след това допусна нов спад и отстъпи с 18:25.

Последва нов интересен гейм, в който младите полски волейболисти допуснаха много грешки и след само 22 минути Италия вкара двубоя в тайбрек след 25:17. В решителния пети гейм равенството се задържа до 8:8, но след това Италия взе предимство, което се оказа решаващо.

След 15:11 италианците взеха успеха, което им гарантира и пето място в крайното класиране на световното първенство.

Дневник