ЦСКА и "Левски" се срещат днес в първото за сезона дерби помежду си. Червените и сините излизат като водачи в Първа лига - двата отбора са начело с по 22 точки, като воденият от Нестор Ел Маестро отбор е на върха заради по-добрите си показатели.

Мачът е от 17.00 часа на "Васил Левски" и ще бъде предаван по "Диема спорт". Съдия ще е Ивайло Стоянов с помощници Иво Колев и Петър Джугански.

Дербито се изправя и пред голямо изпитание, предизвикано от промените в закона за спортното хулиганство, забраняващ продажбата на билети в деня на рисковите мачове.

Двата клуба положиха усилия, за да уведомят запалянковците си и да ги призоват да купят билетите си в срок. Затова и обявиха извънредно работно време на касите на стадионите си в петък вечер.

"Искам да спечелим този сблъсък повече от всеки друг в първенството. Детайлите обикновено решават дербито и се надявам те да са на наша страна в събота. И двата отбора сме на много изравнено ниво. Като погледнеш класирането, е много трудно да ни разделиш. Излизаме на терена с огън в сърцата, те ще направят същото", каза Ел Маестро, цитиран от "Тема спорт".

"Дербито винаги е по-различен двубой. Преди другите срещи трябва да мислиш за мотивация, енергия и динамика. Но когато дойде дерби, знаеш, че и двата отбора са извънредно мотивирани и активни в хода на мача", заяви треньорът на ЦСКА.

Колегата му Славиша Стоянович сподели мнението, че дербито носи особен заряд. "Естествено, ние трябва да подходим професионално и да намалим емоциите до минимум, за да се концентрираме върху самия мач и това, което ще се случи на терена", каза той пред "Диема спорт".

"Концентрацията е от голямо значение, защото на стадиона ще има много фенове и в такива ситуации атмосферата те води напред. В такива моменти понякога забравяш какви са тактическите ти задачи. Нашата главна цел е отборът да се съсредоточи върху задълженията си на терена в тези 90 и повече минути", добави Стоянович.

Мачът ще е голямо изпитание и за двата отбора. Дотук през сезона двата състава спечелиха по седем победи, като записаха по едно равенство и една загуба. ЦСКА завърши при нулево равенство с "Ботев" в Пловдив и загуби от "Лудогорец" в Разград, а "Левски" направи 2:2 с "Черно море" у дома и падна с 0:1 от "Локомотив" в Пловдив.

Mиналия сезон ЦСКА и "Левски" играха шест пъти, като срещите бяха оспорвани и с много голове. В първенството червените взеха две победи - с 1:0 и 3:2, а другите две завършиха по 2:2. Двата състава се срещнаха и в полуфиналите за Купата на България, като там "Левски" спечели с 2:0 първия мач, а реваншът завърши 2:2.

Групата за мача на двата отбора
ЦСКА: Витаутас Черниаускас, Данте Стипица, Николай Бодуров, Станислав Манолев, Ангел Лясков, Божидар Чорбаджийски, Стивън Перейра, Борис Секулич, Жанио Бикел, Рубен Пинто, Тиаго Родригес, Кристиян Малинов, Кирил Десподов, Едвин Джеси, Жоржиньо, Мауридес, Евандро, Али Соу

"Левски": Мартин Полачек, Николай Кръстев, Аймен Белаид, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Паулиньо, Давиде Мариани, Серджиу Буш, Антони Белмонт, Богдан Вашчук, Милош Цветкович, Филипе Нашименто, Нуно Рейш, Хали Тиам, Жерсон Кабрал, Давид Яблонски, Станислав Костов, Габриел Обертан, Станислав Иванов.

Дневник