Пилотите на "Мерцедес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън ще стартират от първа редица в Гран при на Русия. Финландецът спечели втория си полпозишън за сезона и шести в кариерата си, след като изпревари своя съотборник с 0.145 сек.

Ботас завъртя най-бързата обиколка в квалификацията за 1:31.387 мин. Хамилтън имаше отлична възможност да го изпревари, но допусна грешка в средния сектор във финалната си обиколка и остана втори.

"Големи поздравления за Валтери. Днес той се справи по-добре. Това е страхотно трасе, квалификацията беше доста интензивна. Последните ми две обиколки не бяха толкова специални, но поне оставаме в позиция да спечелим състезанието", каза Хамилтън.

Зад световния шампион ще потеглят пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен. Германецът и финландецът останаха съответно на 0.557 сек. и 0.805 сек. от Ботас.

Пилотът на "Хаас" Кевин Магнусен ще стартира пети, а Естебан Окон от "Форс Индия" ще е до него на трета редица. Шарл Леклерк ("Заубер"), Серхио Перес ("Форс Индия"), Ромен Грожан ("Хаас") и Маркус Ериксон ("Заубер") допълват топ 10.

Пилотите на "Ред бул" Макс Верстапен и Даниел Рикардо изобщо не записаха времена в квалификацията, след като получиха наказания за сменени компоненти по болидите си преди състезателния уикенд. Те ще са 17-и и 18-и на стартовата решетка.

Дневник