Бразилия е първият финалист на световното първенство по волейбол. Олимпийските шампиони стигнаха до мача за титлата след безапелационна победа срещу Сърбия с 3:0 (25:22, 25:21, 25:22) в първия полуфинал в Торино.

Бразилските волейболисти се класираха за пети пореден финал на световното първенство. Преди четири години те загубиха битката за златните медали с Полша, а преди това спечелиха три световни титли между 2002 и 2010 г.

В опит да стъпи на световния връх за четвърти път в историята си бразилският отбор ще се изправи срещу САЩ и Полша, които в 22.15 часа излизат един срещу друг във втория полуфинал.

Maчът между Бразилия и Сърбия продължи 88 минути и премина под пълната доминация на олимпийския шампион. В първия гейм "селесао" се откъсна с четири точки при първото техническо прекъсване. Сърбия няколко пъти намаляваше изоставането си само на една точка. Бразилия обаче спечели три поредни точки при 21:20 и това реши гейма.

Втората част се движеше точка за точка почти през цялото време, като нито един от двата отбора не успя да се откъсне с повече от две точки. Силна серия след втората техническа пауза обаче отвори разлика от пет точки в полза на Бразилия.

В третата част сръбските волейболисти играха солидно и поведоха с 15:12. Бразилия обаче обърна резултата с четири поредни точки, които окончателно прекършиха надеждите на сърбите за обрат.

Дъглас Соуса беше най-резултатен за победителите с 11 точки.

Лукас Сааткамп добави десет, Уолъс де Соуса и Маурисио Соуса завършиха с по девет, а Фелипе Фонтелес се отчете с осем.

За Сърбия най-резултатен беше Александър Атанасиевич с 16 точки. Урош Ковачевич завърши с 14.

Дневник