Световният шампион Полша ще защитава титлата си във финала на мондиала. Съставът, воден от Витал Хайнен, спечели с 3:2 (25:22, 20:25, 23:25, 25:20, 15:11) зрелищен полуфинал срещу САЩ.

Поляците изиграха силен мач и заслужиха правото да участват в решителния двубой. Във финала те отново ще се изправят срещу Бразилия в повторение от мача за титлата от 2014 г., когато като домакини триумфираха.

По-рано "селесао" се наложи убедително с 3:0 срещу Сърбия. Финалът е в неделя от 22.15 ч., а преди това в 18.00 часа е мачът за бронзовите медали.

Отборът на САЩ се превърна във фаворит с течение на световното, след като спечели девет поредни победи. След това американците си позволиха да паднат набързо с 0:3 от Бразилия в мач без емоции, за да съхранят силите си за полуфинала. Въпреки това обаче с добро представяне поляците съумяха да излязат победители.

Те допуснаха по-малко грешки и проявиха силна воля в трудните моменти, за да победят. Бартош Курек стана най-резултатен с 29 точки, а Михал Кубяк добави 22. За САЩ Матю Андерсън и Тейлър Сандър записаха по 19.

Поляците започнаха силно мача и се възползваха от грешките и колебанията на съперника си в нападение. Във втория гейм картината се промени и американците стабилизираха играта си. Това им помогна да направят обрат за 2:1 гейма.

Мачът премина към нов обрат, след като поляците взеха четвъртата част. В тайбрека те тръгнаха вихрено с 6:1. Американците успяха да се доближат при 8:11, но след нова силна серия шампионите заслужиха победата.

Дневник