енският национален отбор по волейбол на България постигна първа победа на световното първенство в Япония. Възпитаничките на Иван Петков разгромиха Куба с 3:0 (25:10, 25:20, 25:14) в Сапоро за едва 69 минути

Българският състав направи добър мач срещу младия тим на Куба, който е считан за големия аутсайдер в група В. Въпреки това българките не допуснаха отпускане, а направиха така, че максимално бързо да стигнат до победата.

Най-резултатни бяха Гергана Димитрова, Нася Димитрова и Мирослава Паскова с по 11 точки.

Селекционерът на България Иван Петков направи една промяна от състава, който загуби с 0:3 от Италия. Като диагонал започна Мирослава Паскова, вместо Силвана Чаушева.

Българските волейболистки започнаха много уверено и натрупаха голяма преднина. Те поведоха с 8:3 при първата техническа пауза, а при заставането на Гергана Димитрова на сервис продължиха да увеличават разликата с кубинките.

Големите проблеми на Куба бяха в посрещането, които не им позволяваха да организират добри атаки. Българският тим продължи да увеличава постепенно своята преднина и затвори гейма при 25:10 за едва 19 минути.

Във втората част българките водеха с две точки при първата техническа пауза, но кубинките оказаха по-сериозен отпор. Имаше дори и равенство при 9:9, но при второто прекъсване българският отбор водеше с 16:13.


След този момент възпитаничките на Иван Петков продължиха да увеличават аванса си и затвориха гейма при 25:20.

Българките започнаха много силно в третия гейм и бързо поведоха с четири точки, след което продължиха да увеличават аванса си и лесно затвориха срещата.

В група В, в която е България втора поредна победа постигна Италия. "Скуадра адзура" вече има шест точки, след като не загуби гейм и срещу Канада.

Следващият двубой на българките е във вторник 2 октомври, отново в 10.10 часа българско време.

Дневник