Люис Хамилтън взе трета поредна победа във Формула 1 и направи още една важна крачка към петата си световна титла. Британецът триумфира в Гран при на Русия на пистата в Сочи, но успехът му беше помрачен заради заповеди от бокса.

В 25-ата обиколка от "Мерцедес" наредиха на Валтери Ботас, който стартира от полпозишън и беше пред съотборника си, да пусне Хамилтън. Финландецът завърши втори и допълни двойната победа на "Сребърните стрели". Трети финала пресече Себастиан Фетел.

Победата е 70-а в кариерата на Хамилтън и осма от началото на сезона. С десетте точки повече, които взе от Фетел, британецът вече аванс от 50 точки пред германския си съперник. До края на сезона остават само пет старта, което намалява много шансовете на пилота на "Ферари" да вземе пета световна титла.

Зад първите трима се наредиха още Кими Райконен, Макс Верстапен, Даниел Рикардо, Шарл Леклер, Кевин Магнусен, Естебан Окон и Серхио Перес.

Пилотите на "Ред бул" потеглиха от 18-а и 19-а позиция, а Верстапен се представи отлично навръх 21-ия си рожден ден.

"Много труден ден за отбора. Валтери беше отличен през целия уикнед, но беше истински джентълмен да ме пропусне. Разбирам колко е трудно за него, защото той заслужаваше да победи. Мисля, че относно отборната ни цел да спечелим и двата шампионата, това беше правилно", каза Хамилтън след състезанието.

Световният шампион добави, че не се чувства особено щастлив от победата си. Успехът е трети за Хамилтън на руското трасе. След влизането му в календара на Формула 1 единствено пилоти на "Мерцедес" взимат победите в Русия.

"Резултатът е добър за отбора, защото взехме максимален брой точки. Все пак персонално за мен това не е никак приятно", каза Ботас.

Състезанието започна много интересно, след като Себастиан Фетел направи много добър старт. Той притисна Люис Хамилтън и опита да изпревари световния шампион. Все пак британецът се защити, а колоната поведе съотборника му Валтери Ботас.

Добре стартира и Шарл Леклер със "Заубер", който спечели две позиции и беше пети зад пилотите на "Мерцедес" и "Ферари".

Малко по-назад беше Макс Верстапен, който независимо че беше с най-твърдите смеси за уикенда "софт" и стартира 19-и, успя да си пробие път напред в колоната. След няколко обиколки холандецът започна да се движи с много по-висока скорост от останалите и излезе пети, изпреварвайки Леклер.

Един от ключовите моменти в състезанието беше при влизанията в бокса. Лидерът Ботас и Фетел влязоха първи за смяна на гуми, като германецът опита да изпревари Хамилтън с пресичаща стратегия.

В 14-ата обиколка Хамилтън също влезе за смяна на гумите "ултрасофт" и излезе точно зад Фетел. Обиколка по-късно обаче британецът си върна позицията с ефектно изпреварване. Колоната пък беше водена от Верстапен, който остана на пистата, без да влиза в бокса.

Постепенно Фетел започна да се движи с по-добро темпо от болидите на "Мерцедес" и в 25-ата обиколка имаше намеса от бокса на германския тим. Тото Волф нареди на Ботас да пусне пред себе си Хамилтън, като му беше обяснено, че британецът има износване на задната лява гума.

В крайна сметка Ботас освободи траекторията за съотборника си и Хамилтън се нареди точно зад Верстапен. Британецът дори успя да се доближи до лидера, но не успя да го изпревари на пистата.

Това се случи десет тура преди края, когато Верстапен спря за смяна на износените си гуми и излезе обратно на пистата на пето място, точно пред съотборника си Даниел Рикардо.

В последнителни обиколки Ботас попита по радиото дали позициите ще бъдат разменени отново, но му беше отговорено негативно. Наложи се дори Волф да се включи към финландския си пилот. Шефът на "Мерцедес" му каза, че ситуацията ще бъде обсъждана след състезанието.

Хамилтън води в шампионата с 306 точки, а Фетел има 256. Ботас изскочи на третата позиция, като има 189, а зад него е Кими Райконен със 186. В класирането при конструкторите "Мерцедес" води с 53 точки пред "Ферари".

Следващият старт за сезона е за Гран при на Япония на пистата "Сузука" точно след седмица.

Дневник