Отборът на Европа спечели 42-ото издание на надпреварата "Райдър къп" – традиционното съревнование между най-добрите голфъри от Стария континент и САЩ. Европейците надделяха със 17.5 на 10.5 точки на "Льо Голф Насионал" във Франция.

Щатите, които взеха последния турнир през 2016 г., се надяваха на първапобеда в Европа от 25 години, но не успяха да стопят пасива си след първияден.

През трите дни европейците, водени от треньора Томас Бьорн бяха на много високо ниво. След 5:3 в първите два дни европейският състав влезе с аванс в третия ден, когато се провеждат 12 сингъла.

След победи на Рори Макълрой и Джъстин Томас се стигна до съкращаване на разликата само до точка. Все пак европейците стабилизираха ситуацията с трудни победи на Йън Поултър над Дъстин Джонсън и Джон Рам над Тайгър Уудс. Категоричната победа на Торбьорн Олесен над Джордан Спийт приближи Европа само на точка от успеха.

Представящият се на изключително ниво в целия турнир италианец Франческо Молинари надви ветерана Фил Микелсън и гарантира успеха на отбора си.

Турнирът през тази година се запомни и историческото постижение на Серхио Гарсия. Испанецът не беше сигурен за участие до последно, но показа качествата си и се превърна в голфъра реализира най-много точки в "Райдър къп" в историята – 25.5.

Следващото издание на "Райдър къп" е през 2020 г. и ще се проведе в Хейвън, щата Уисконсин.

Дневник