Полша защити световната си титла и за второ поредно първенство стъпи на върха във волейбола. Тимът буквално се разправи с олимпийския първенец Бразилия с 3:0 (28:26, 25:20, 25:23). Оспорван сблъсък пред изпълнените трибуни в зала "Алпитур" в Торино имаше само на моменти. Полският тим обаче беше много по-добър от бразилците и заслужено взе златните медали.

Както и преди четири години на родна земя, поляците се справиха с Бразилия, но този път дори без да загубят гейм. За Полша това е трета световна титла, след като тимът триумфира и през 1974 г. Поляците имат и сребърен медал от 2006 г.

Именно бразилският и полският отбор са двата тима, които доминират през 21 век. Бразилия спечели последователно титлите през 2002, 2006 и 2010 г., преди да дойдат двете първенства на Полша.

Победителите се нуждаеха от час и 39 минути, за да спечелят мача за титлата.

Най-резултатен в "Алпитур" беше Бартош Курек с 23 точки, а 12 добави капитанът на полския отбор Михал Кубяк. За Бразилия с 14 точки завърши Уолъс де Соуза.

По-рано през деня САЩ победи Сърбия с 3:1 и спечели бронзовите медали. Американският отбор обърна европейците, след като загуби първия гейм.

Селекционерът на полския тим Витал Хейнен направи една промяна, като включи сред титулярите високият 210 см централен блокировач Матеуш Биеник. Това доведе до ефект на изненада за бразилците.

От началото на двубоя Полша действаше много концентрирано и започна да трупа аванс срещу бразилците. Олимпийските шампиони не изглеждаха толкова впечатляващо и през цялото време изостваха в резултата.

При първата техническа пауза поляците имаха аванс от две точки, а при второто прекъсване тя вече беше три – 16:13. Последва активизиране от бразилците, които успяха да вземат няколко точки, при което се стигна до равенство. Селекционерът Ренан Дал Зото предприе няколко промени, които донесоха нужния ефект.

Поляците имаха два геймбола, които Бразилия спаси, а след това се стигна до възможност за олимпийските шампиони. Накрая Бартош Курек спря Уолъс с блокада и донесе гейма на своя тим – 28:26 след 33 минути игра.

Във втората част ситуацията на полето не се различаваше. Титулярите, сред които и Бруно Резенде се завърнаха в игра, но и това не помогна на бразилците. Те изостваха с четири точки при първото прекъсване, а след това не успяваха да топят аванса на световните шампиони.

В края на гейма полският отбор продължи да действа с повече самочувствие и освен това се отличи с добри изяви в защита. В атака Курек и Кубяк продължаваха да са неуловими за бразилската блокада. Това доведе до 25:20 и затваряне на втората част.

Двата спечелени гейма и реализирането на точки в ключови моменти сякаш сразиха бразилците и те започнаха много колебливо в третия гейм. На полето се получи истински рецитал за Полша и първата техническа пауза дойде при 8:3 в полза на световните шампиони.

Разликата се задържаше в този диапазон и при второто прекъсване беше шест точки. Бразилците обаче така и не успяха да запишат две или три поредни точки, с които да накъсат ритъма на поляците.

В края на гейма тимът на Ренан Дал Зото все пак намери импулс в играта си след две успешни блокади. При 17:20 обаче беше прекалено късно за обрат, след като от другата страна на мрежата полските волейболисти действаха много разумно и с премерен риск. Разликата падна само до точка при 22:21 в полза на Полша, но бразилците допуснаха две поредни грешки.

Все пак с 25:23 поляците успяха да затворят мача.

Дневник