Италианското правителство обяви в понеделник, че няма да осигури финансова подкрепа за кандидатурата за домакинството на зимните олимпийски игри през 2026 г.

Италия планираше да се включи в надпреварата с тройна кандидатура - Милано, Торино и Кортина д'Ампецо. Тя обаче се провали, след като градската управа на Торино обяви оттеглянето си заради разногласия с кмета на Милано Джузепе Сала за това кой да е главният град в домакинството.

Милано и Кортина д'Ампецо обявиха, че ще продължат с опитите си да издигнат кандидатура, за да не бъде прахосана свършената работа до момента. В същото време кметът на Торино Киара Апендино заяви, че градът е готов да кандидатства самостоятелно за домакинство.

"Ние приветстваме реализирането на зимните олимпийски игри през 2026 г. в Италия. На този етап обаче, като се има предвид разделението между кандидатите, ние нямаме италианска кандидатура, а плурализъм, защото всеки от тях се опитва да докаже, че може да се справи самостоятелно", заяви заместник-министърът на спорта на Италия Джанкарло Джорджети.

"Правителството разгледа детайлно плановете за олимпийските игри, като се опита да създаде необходимия ентусиазъм за такъв важен и завладяващ проект, стремейки се да не разделя страната, а да насърчи една обща кандидатура. По общоизвестни причини това не беше възможно", добави той.

Джорджети допълни, че правителството ясно е заявило на "всички заинтересовани страни", че нито едно от предложенията няма да получи финансова подкрепа.

Краткият списък с кандидатите за домакинство на зимните игри през 2026 г. ще бъде обявен на 8 октомври на заседание на Международния олимпийски комитет в Буенос Айрес.

Първоначално кандидатите бяха седем. В последните месеци обаче последователно се оттеглиха Сион, Грац и Сапоро. Турският град Ерзурум засега изглежда като единственият сигурен кандидат.

В Калгари ще има референдум на 13 ноември, който ще определи дали канадският град ще продължи участието си. Както и при италианската кандидатура, липсата на политическа подкрепа е големият проблем на Стокхолм.

Dnevnik.bg