Григор Димитров започна с убедителна победа участието си на турнира от сериите 500 в Пекин. Българският тенисист победи американеца Тенис Сандгрен със 7:5, 6:3 и се класира за втория кръг. Световният №8 се нуждаеше само от час и 24 минути, за да преодолее първия кръг.

Димитров, който е поставен под №3 в основната схема в Пекин, подобри нивото си в течение на мача и успя да разгърне играта си срещу 27-годишния американец, независимо че в началото имаше леки колебания. В първия сет той опитваше да се нагоди към играта на Сандгрен, но във втората част беше много по-уверен, като не даде много шансове на американеца.

Съперник на Димитров в следващия кръг ще бъде сърбинът Душан Лайович. В първия си мач той победи друг квалификант - Васек Поспишил, с 2:6, 6:4, 6:4 след 2.08 часа. Дотук двамата са играли един срещу друг само веднъж – през 2016 г. Димитров победи на турнира в Ченгду със 7:6 (1), 6:4.

Съперникът на Димитров беше сменен в последния момент, след като американецът Райън Харисън не успя да излезе на корта. Победителят от квалификациите се отказа заради проблеми в гърба и така неговият сънародник Тенис Сандгрен влезе в основната схема като щастлив губещ.

Българинът се изправи за пръв път в своята кариера срещу 27-годишния Сандгрен. В момента той заема 59-ото място в света. Големият си пробив американецът направи в началото на 2018 г., когато стигна до четвъртфиналите на Australian Open.

Полуфиналистът от 2017 г. имаше леки колебания, независимо че записа пробив още в шестия гейм. Той водеше с 5:2, но след това позволи на съперника си да вземе три поредни гейма, което доведе до нервност в играта му.

Все пак Димитров се събра и на свой ред взе два гейма, пробивайки Сандгрен в последния момент. Американецът спаси две точки за пробив, но накрая Димитров го пречупи и затвори сета със 7:5 след 45 минути играч.

Драматичният край на първата част доведе до срив в играта на Сандгрен и Димитров веднага се възползва. Той поведе много бързо с 3:0 и си осигури ключово предимство. Американецът имаше големи проблеми при подаването си, особено на втори сервис, а Димитров играеше с настроение и опита някои атрактивни удари.

След някои леки колебания при 5:2 в полза на българина, той все пак не допусна изненада и след нови разменени геймове, спечели с 6:3.

Димитров завърши с един ас и две двойни грешки, докато при Сандгрен директните точки от начален удар бяха осем, срещу три двойни грешки. Световният №8 държеше над 70% на спечелените точки при първия и втория си сервис, а освен това направи много по-малко непредизвикани грешки спрямо съперника си.

dnevnik.bg