Григор Димитров отпадна от турнира от категория АТП 500 в Пекин след загуба в три сета от сърбина Душан Лайович 4:6, 6:2, 4:6. Българският тенисист престоя на корта час и 51 минути срещу 55-ия в световната ранглиста. Димитров не успя да преодолее втория кръг и не показа играта си от първата среща с Тенис Сандгрен, когато победи в два сета.

Миналогодишният полуфиналист в китайската столица и поставен под №3 през тази година не беше на ниво и допусна много грешки. Димитров започна неуверено в сетовете, които загуби, и беше водещият само във втората част.

Той допусна четири пробива и направи седем двойни грешки срещу тенисист, който направи всичко възможно, за да накара Димитров да не се чувства удобно на корта. Лайович записа едва втора победа в кариерата си срещу играч от първите десет на ранглистата.

Загубата оставя Димитров в ситуация да няма два спечелени поредни мача вече близо два месеца. За последно това се случи в началото на август на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.

Това е 17-а загуба за българския тенисист през годината, като той има 23 победи в актива си през 2018 г.

Срещата беше втора между Димитров и Лайович, след като дотук българинът имаше една победа, постигната през 2016 г. в друг китайски град Чънду.

Българският тенисист започна неуверено и Лайович се възползва, като реализира пробив още в първия гейм, след което го затвърди. Впоследствие играта се изравни, но Димитров така и не успя да стигне до точка за пробив, което даде сета в полза на световния №55.

Димитров имаше пет аса в първата част, но въпреки това играта му беше съпътствана от много разпилени действия.

В последните геймове от сета той все пак показа по-добра игра и това се пренесе във втората част, в която българинът започна много по-силно. Поставеният под №3 в Пекин взе своето подаване, след което направи пробив и после поведе с 3:0.

Лайович беше много по-колеблив, като трябваше да нагажда играта си към промените на Димитров, но в петия гейм успя да го изненада и да върне пробива. Българинът обаче не допусна нов срив и веднага спечели подаването на съперника си, за да поведе с 4:2.

Димитров увеличи серията си до три поредни гейма, след като реализира още един пробив и след 38 минути изравни резултата – 6:2. Във втората част Димитров намали броя на непредизвиканите грешки до девет, което беше по-малко от допуснатите в първата част.

Ритъмът в играта на Димитров изчезна отново за кратко в началото на решителния сет. Той допусна нов пробив, а подобно на развоя в първия сет Лайович го затвърди. Защитата на българина също не беше на ниво и въпреки някои шансове в четвъртия гейм, както и завързана ситуация при 40:40 сърбинът успя да го измъкне.

В петия гейм Димитров мина през няколко много тежки момента, беше изправен и пред две точки за пробив, но успя да защити подаването си, а след това използва психологическото предимство, за да пробие Лайович.

Българинът веднага използва импулса и увеличи серията си до три поредни гейма, което го изведе и напред в резултата за пръв път в третия сет. Изненадващо Димитров сам си създаде проблеми и след като Лайович си взе сервис гейма, българинът допусна пробив при 4:4. Той завърши с двойна грешка при 15:40, което доближи сърбина само на гейм от победата.

Сърбинът затвори срещата с категоричен гейм на нула, при това завършвайки с ас.

В следващия кръг Лайович ще чака победителя от мача между петия поставен Кайл Едмънд и италианеца Матео Беретини.

Dnevnik.bg